Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-10-2019

Ook voor stressbestendige varkens is eenzaamheid niet goed

Ook varkens die op het eerste gezicht goed tegen stress kunnen, gedijen niet als ze individueel in hokken zitten opgesloten. Dat ontdekte de Wageningse promovenda ir. Ariella Karman, die in de hersenen van varkens de werking van stresshormonen in kaart bracht.

"Hoe varkens omgaan met stress bepaal je met de rugligtest", legt Karman uit. "Je legt de biggen op hun rug, en als ze uit alle macht proberen overeind te komen hebben ze een actieve manier van omgaan met stress. High resisting, noemen we dat. Low resisting dieren hebben een passieve manier van om stress om te gaan en blijven op hun rug liggen."

Karman wilde onderzoeken hoe de verschillende diertypen reageerden op individuele huisvesting. Daarvoor liet ze van een stel biggen eerst hun type stressreactie bepalen. Daarna sloten de onderzoekers de dieren individueel op. Uiteindelijk bepaalden ze in de hersenen van de dieren hoe een stel hormonen hadden gereageerd.

Beide soorten varkens hadden last gehad van stress, ontdekte Karman. De low resisting dieren waren meer van het stresshormoon CRH gaan aanmaken. Dat hormoon zorgt er voor dat in de bijnieren de afgifte van het uiteindelijke stresshormoon cortisol, dat de eigenlijke kenmerken van stress veroorzaakt, toeneemt.

De high resisting dieren waren vooral een ander stresshormoon meer gaan aanmaken: vasopressine. Dat hormoon zorgt ook voor een toename van het cortisol, zij het op een andere manier dan CRH.

"Bij depressieve mensen hebben wetenschappers dezelfde verschijnselen gevonden", zegt Karman. "Je kunt er dus van uitgaan dat de verhoogde stresshormoonspiegels in beide soorten varkens pathologisch zijn. Daarom concluderen we dat dndividuele huisvesting dieronvriendelijk is. Voor alle varkens."

Weekblad voor Wageningen UR, 30 oktober 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.