Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-2-2019

Stress is nog slechter voor spieren dan je al denkt

Trainen als je onder stress staat is geen lolletje. Vooruitgaan doe je niet of nauwelijks, en de kans dat je een blessure oploopt is levensgroot. Wetenschappers wisten al dat je lichaam door stress meer van het spierslopende hormoon cortisol aanmaakt, maar onderzoekers van de University of Colorado ontdekten dat stress ook op een andere manier spieren saboteert.

Toen de onderzoekers muizen serieuze stress bezorgden, ontdekten ze dat hun spiercellen meer myostatin gingen aanmaken. Myostatin is een eiwit dat spiergroei remt.

Farmaconcerns doen op dit moment humane studies met middelen die myostatin blokkeren. Artsen hopen dat de myostatinblokkers mensen met spierdystrofie kunnen helpen, en in het dopingcircuit hebben experts hun eigen ideeen over wat je met myostatinblokkers zou kunnen doen. Sporters die niet willen wachten totdat myostatinblokkers op de markt komen, zouden hun myostatinaanmaak wellicht kunnen onderdrukken door ontspanningsoefeningen.

Sport & Fitness, december 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.