Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-8-2019

Waarom de yoghurtbacterie Streptococcus thermophilus geen glucose nodig heeft

Met de yoghurt die je gisteren hebt gegeten was iets vreemds aan de hand. Hij is gemaakt door een vreemd, erg vreemd organisme - Streptococcus thermophilus. Streptococcus thermophilus is een bacterie die liever geen glucose gebruikt. Drs Patrick van den Bogaard analyseerde hoe Streptococcus thermophilus dat klaarspeelt.

"Bacterien gebruiken het liefst glucose als energiebron", zegt Van de Bogaard. "Dat is een dogma in de microbiologie. Maar deze bacterie, die samen met een andere bacterie yoghurt maakt, werkt anders. Hij verbruikt lactose, de suiker die je vindt in melk."

Voor het organisme heeft dat vergaande consequenties. Als gewone bacterien willen 'weten' over hoeveel energie ze beschikken, 'kijken' ze naar allerlei omzettingsproducten van glucose. Daaruit leiden ze af of ze het gaspedaal van hun stofwisseling dieper moeten intrappen of juist niet.

"Maar omdat de thermophilus op een ander suiker loopt, heeft hij al zijn regulatiesystemen in de evolutie kennelijk compleet moeten aanpassen", zegt Van den Bogaard. "In mijn onderzoek heb ik achterhaald welke aanpassingen de bacterie heeft moeten maken."

De bacterie die Van den Bogaard onderzocht is weliswaar vreemd, maar economisch van groot belang. Levensmiddelenfabrikanten gebruiken hem niet alleen bij de productie van yoghurt, maar ook bij die van kaassoorten als Mozarella, Emmental en Gruyere.

Patrick van den Bogaard promoveerde op 28 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie, en prof. Oscar Kuipers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Weekblad voor Wageningen UR, 31 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.