Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-5-2019

Productie van sojasaus kan tien keer sneller

Traditionele Japanse fabrikanten doen er zes maanden over om een partij sojasaus te maken. Gisten hebben die tijd nodig om van soja de karakteristieke smaakstoffen te maken. Maar het kan ook in twee of drie weken, ontdekte een Wageningse promovendus.

Kruiden bepalen een belangrijk deel van de smaak van de meeste sojasauzen, zoals de zoete ketjapvarianten die in Nederland zijn ingeburgerd. Bij Japanse sojasaus is dat anders. De smaak van dat product ontstaat uitsluitend door micro-organismen, die smaakstoffen maken.

Ir. Catrinus van der Sluis vond een manier om het smaakmaken sneller te laten verlopen. "Bij het traditionele proces voegen fabrikanten gisten toe aan soja in een reactorvat", legt hij uit. "Die zetten suikers om in de smaakstoffen. De gistcellen stromen echter met de vloeistof die het vat verlaat, voortdurend weg. Daardoor blijft de hoeveelheid werkzaam gist in een reactorvat laag, en is er zoveel tijd nodig om de smaak te laten ontstaan."

Door gistcellen in bolletjes kunstofgelei op te sluiten, slaagde Van der Sluis erin de benodigde tijd te verlagen. "De bolletjes zijn zo groot, dat je ze met een filter in het vat kunt houden. Zo kun je de hoeveelheid gistcellen vergroten. Daardoor verloopt het proces sneller."

Van der Sluis verwacht niet dat fabrikanten massaal zullen overstappen op het nieuwe procede. "De levensmiddelenindustrie is conservatief. Consumenten merken kleine veranderingen in de smaak al snel op. Ik geloof dus niet dat producenten deze nieuwe manier bij bestaande merken al zullen gaan toepassen. Misschien bij nieuwe specialiteiten, met een nieuwe smaak."

Van der Sluis promoveert op 3 april bij prof. dr. ir. Hans Tramper, hoogleraar in de procestechnologie bij Wageningen Universiteit.

Weekblad voor Wageningen UR, 29 maart 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.