Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-8-2018

Sojahormonen laten prostaat met rust

Het is zo goed als uitgesloten dat stoffen die van nature in veevoer zitten bij stieren afwijkingen in de prostaat veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek dat histopatholoog dr. Maria Groot van het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt binnenkort publiceert in Veterinary Research Communications.

Groot onderzocht de prostaat van kalveren die vier weken lang commerciele sojaconcentraten hadden gegeten. Het is bekend dat een afwijkende prostaat bij stieren wijst op het mogelijke gebruik van verboden groeibevorderaars, zoals estradiol en anabole steroiden.

Het idee dat verbindingen zoals die te vinden zijn in soja iets doen met de prostaat is niet zo raar, zegt Groot. 'Plantaardige oestrogenen als genisteine en daidzeine in soja hebben een tweevoudige werking', zegt Groot. 'In het ene weefsel imiteren ze de werking van het geslachtshormoon estradiol, in het andere blokkeren ze de werking van estradiol juist.

Estradiol is een groeibevorderaar. Het gebruik van estradiol of een verwante stof verraadt zich vaak via de prostaat. Het hormoon laat het epitheel om de prostaat groeien. Het orgaan krijgt bij wijze van spreken uitgroeisels, waardoor het soms niet meer goed functioneert. 'Met mijn onderzoek wilde ik nagaan of de uit soja afkomstige oestrogene componenten in veevoer ook zo’n effect hebben', zegt Groot.

Dat was niet geval, ontdekte Groot. 'Als je in de prostaat van stieren woekering van de basale epitheelcellen ziet, dan is dat het resultaat van farmacologische middelen met een hormonale werking. De fyto-oestrogenen in veevoer kunnen zo’n afwijking niet laten ontstaan.'

Resource, 31 Augustus 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.