Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-1-2018

Soja-eiwit versus whey-eiwit

Bodybuilders die verder niets aan hun voeding doen, maken meer vooruitgang als ze dagelijks dertig gram eiwit extra eten. Of dat eiwit uit soja komt of uit wei, maakt niet zoveel uit, zeggen onderzoekers van Ohio State University in Nutrition Journal. De onderzoekers gaven een groep bodybuilders enkele weken elke dag een shake met eiwit uit soja, en gaven een andere groep een shake met whey.

De whey-groep won iets meer vetvrije massa dan de soja-groep, maar het verschil tussen beide groepen was niet significant. Wel bleek uit analyses van het spierweefsel dat de beide eiwitsoorten een ander effect op celniveau hadden. In de whey-groep maakten de spieren na de training meer myeloperoxidase aan, in de sojagroep was de aanmaak van dat enzym juist minder. Hoe hoger de concentratie myeloperoxidase, hoe meer vrije radicalen maken de immuuncellen aan.

De onderzoekers, die overigens werden betaald door een bedrijf dat soja-eiwitten in zijn producten stopt, denken dat soja-eiwitten op de langere termijn daarom misschien beter spieropbouwers zijn dan uit hun studie blijkt.

Sport & Fitness, mei 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.