Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-2-2019

Soja-eiwit en cacao goed voor hart

Als je je zorgen maakt over je hart, dan hebben wij een suggestie voor je. Neem elke dag een shake met soja-eiwit en cacaopoeder. Daardoor zou je kans op hart- en vaatziekten merkbaar moeten verminderen, blijkens het wetenschapsnieuws van de afgelopen weken.

Eiwit van soja is gunstig voor hart en bloedvaten, schrijven onderzoekers in de American Journal of Clinical Nutrition. Dertig gram soja-eiwit per dag is genoeg om het goede cholesterol HDL te verhogen, en het slechte cholesterol LDL te verlagen. Soja-eiwit verhoogt ook de aanmaak van het eiwitje apo-A1 (een bestanddeel van HDL) en verlaagt de aanmaak van het eiwitje apo-B (een bestanddeel van LDL).

Van cacao is vier gram per dag al genoeg voor een positief effect. Als je elke dag een paaseitje van pure chocolade eet, halveert je kans op een hartaanval. Flavanolen in de cacao houden de vaatwanden soepel. Dat schrijven Wageningse onderzoekers in de Archives of Internal Medicine.

Sport & Fitness, mei 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.