Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-9-2019

Smaakstoffen verpakken in eiwitten en gom

Al rond 1930 ontdekten technologen dat ze minuscule druppeltjes olie, waarin ze stoffen hadden opgelost, konden verpakken met Arabische gom en gelatine. Samen met onderzoekers van het voedingsonderzoekinstituut Nizo en de Universiteit van Utrecht proberen Wageningse wetenschappers die technologie op een hoger plan te krijgen.

In het wetenschappelijk tijdschrift Biomacromolecules van maart beschrijven de onderzoekers het gedrag van een nieuw complex van moleculen, waarmee fabrikanten oliedruppeltjes kunnen inpakken. Het complex is gemaakt Arabische gom en een eiwitten die overblijven bij de bereiding van kaas.

"In de olie kunnen fabrikanten van levensmiddelen vluchtige smaakstoffen oplossen", zegt dr Renko de Vries van de leerstoelgroep Fysische chemie en kolloidkunde van Wageningen Universiteit. "Maar je kunt de techniek natuurlijk ook gebruiken voor andere moleculen, met farmacologische en biomedische doeleinden."

Bijzondere eigenschappen heeft de nieuwe methode, waar Nizo patent op heeft aangevraagd, niet. "Dit soort systemen kun je altijd maar onder een beperkt aantal omstandigheden gebruiken", zegt De Vries. "Daarom willen we er zoveel mogelijk hebben."

Weekblad voor Wageningen UR, 3 april 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.