Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-3-2020

Kees de Graaf | De slankmakende werking van een cactus

Van een slagroomdieet zul je ongetwijfeld afvallen, net als van een chocoladedieet. Dat zei prof. Kees de Graaf, de nieuwe Wageningse hoogleraar Eetgedrag, tijdens zijn oratie op 5 oktober. Veel dieettypes zoals Atkins of Montignac veroorzaken gewichtsverlies omdat ze eentonig zijn, aldus De Graaf, en daardoor de eetlust verminderen. Dat wil nog niet zeggen dat ze ook gezond zijn.

De Graaf, verbonden aan de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit, gaat onderzoeken welke biologische processen ons verzadigen en spontaan laten stoppen met eten. Zijn leerstoel is in het leven geroepen door het Voedingscentrum, en het onderzoek van De Graaf moet bijdragen aan de beteugeling van de vetzuchtepidemie.

Of de populaire vetrijke diettypes daaraan bijdragen, betwijfelt De Graaf. Hoewel de aanhangers van bijvoorbeeld het Atkinsdieet anders beweren, verzadigt vet nauwelijks. 'Dat hebben we in eerder onderzoek laten zien', zegt de nieuwe hoogleraar.

'We konden vijftig gram in croissants verstoppen zonder dat mensen dat merkten. Vijftig gram vet is de helft van wat we normaal per dag consumeren. We weten inmiddels dat eiwitten beter verzadigen dan koolhydraten, koolhydraten meer dan vetten, en vetten meer dan alcohol. Alcohol lijkt juist een eetluststimulerend effect te hebben.'

Een andere factor die bepaalt hoeveel we eten is het mondgevoel van levensmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek dat De Graaf uitvoert bij het onderzoeksinstituut WCFS, dat proefpersonen bestudeert met kauw- en sliksensoren, en nagaat wat er met eten in de mond gebeurt.

Dat is relevant, want voedsel verzadigt beter naarmate het langer in de mond blijft. De Wageningers hebben al kunnen vaststellen dat de slokgrootte van chocolademelk groter is dan de slokgrootte van chocoladevla. Daardoor verzadigt chocolademelk minder goed dan chocoladevla, en consumeren proefpersonen dertig procent meer chocolademelk dan chocoladevla.

De Graaf staat sceptisch tegenover de huidige 'slimme ingredienten' die gewichtsverlies in de hand zouden werken zoals cafeine, extracten van groene thee en peper. 'Misschien kunnen we meer verwachten van Hoodia', zegt De Graaf. 'De inmiddels beroemde cactus die de bosjesmannen in Zuidwest-Afrika gebruikten om de honger te stillen.' [Link] [Link] [Link]

De werkzame stof in Hoodia is een complex steroid dat de sensoren voor glucose in de hypothalamus saboteert, en zo een kunstmatig gevoel van verzadiging veroorzaakt. Unilever werkt aan producten met Hoodia.

Hoogleraar Eetgedrag prof. Kees de Graaf hield op 5 oktober zijn inaugurale rede in de Aula in Wageningen.

Resource, 12 oktober 2006.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.