Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-8-2018

Slachtofferkeurmerk maakt charlatans het leven zuur

Je koopt een boek over de lotgevallen van een jonge vrouw die slachtoffer wordt van meedogenloze loverboys. Je leest het in een adem uit, en bent tot tranen toe geroerd - maar een paar maanden later voel je je bekocht als je hoort dat de schrijfster alles uit haar duim heeft gezogen. Straks komt zoiets niet meer voor. Er komt een slachtofferkeurmerk voor boeken, verhalen, documentaires en films.

'Slachtofferschap is niet zomaar iets', zegt Henkie Huigman, de woordvoerder van de Stichting Slachtoffer Keurmerk. 'Het wordt tijd dat we ons daarvan bewust worden.' De laatste keer dat Huigman zichzelf beduveld voelde was na de onthulling van Peter R. de Vries dat het boek van Maria Mosterd was gebaseerd op fantasie, en niet op werkelijkheid.

'Verschrikkelijk natuurlijk', zegt Huigman. 'Maar laten we wel wezen: het gebeurt natuurlijk veel vaker. Je kijkt op TV in tranen naar het trieste verhaal van een bijstandsmoeder, en die blijkt later geen bijstandsmoeder te zijn. Of je leest een boek over iemand die worstelt met de ziekte ME - en later hoor je dan dat die ziekte helemaal niet bestaat!'

Schandalig, vindt Huigman. 'Er is een groep mensen die op respectloze manier onze menselijke gevoelens exploiteert. De Stichting Slachtoffer Keurmerk gaat daar voor eens en altijd een stokje voor steken.' Een panel van psychologen, psychiaters en andere experts zal zich over alle mogelijke slachtofferproducties buigen. Pas als de deskundigen zeker weten dat er sprake is van authentiek slachtofferschap mag de productie het logo voeren dat de stichting heeft laten ontwerpen.

'Het laatste wat we willen is slachtoffers in een slecht daglicht stellen', benadrukt Huigman. 'Schrijf alsjeblieft op dat we de echte slachtoffers juist willen beschermen. Als charlatans ongeremd zielig mogen doen, en keer op keer als fantast of bedrieger door de mand vallen, dan wordt het voor de echte slachtoffers steeds moeilijker om hun authentieke verhaal nog voor het voetlicht te krijgen.'

De Saeftinger, 4-7-2010.

De Saeftinger bracht satirisch en overduidelijk onjuist nieuws. Elke overeenkomst tussen organisaties, locaties en personages in de nepnieuwsberichten van De Saeftinger met bestaande organisaties, locaties en personages berust op toeval.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.