Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-1-2018

‘'chwarzeneggers jeugd klopt niet'

De ster van Arnold Schwarzenegger rijst nog altijd aan het Amerikaanse politieke firmamement. Op verzoek van George Bush De Oude heeft Arnold Schwarzenegger gesproken op de Republikeinse conventie. Die toespraak heeft meer de aandacht van de pers getrokken dan waar het eigenlijk om ging: George Bush de Jonge, de huidige president van Amerika, die zich nogmaals kandidaat stelt voor de komende verkiezingen.

Schwarzenegger vertelde in zijn toespraak waarom hij zoveel van Amerika hield. Hij had het communisme nog van nabij meegemaakt. Na de tweede wereldoorlog had hij als jongen de tanks van de Russen nog door de straten zien rijden. En Oostenrijk was dan wel geen communistisch land geworden, maar toen de socialisten de baas werden hadden ze van Oostenrijk een land gemaakt waarin weinig ruimte voor individualisten was.

Daarom wilde Schwarzenegger ook zo graag weg, en vertrekken naar het vrije Amerika. Vertelde Schwarzenegger.

Een mooi verhaal. Maar volgens historici klopt het niet. In Stiermarken, waar Schwarzenegger opgroeide, waren de Russen in 1945 alweer vertrokken. Schwarzenegger kan hun tanks nooit hebben gezien, want hij werd pas geboren in 1947. En dat van die socialisten klopte ook niet. Toen er voor het eerst een socialist de baas werd in Oostenrijk zat Schwarzenegger al lang en breed in Amerika.

'Arnold sprak als een politicus', zegt geschiedeniswetenschapper Martin Polaschek. En politici hebben niet altijd een even innige band met de feiten.

Het zal de Republikeinen worst wezen. Van hen mag Schwarzenegger ooit nog de president van Amerika worden.

Sport & Fitness, november 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.