Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-8-2019

Schone visolie uit de bioreactor

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut ATO zijn erin geslaagd in een bioreactor te produceren waarvan de voedingsindustrie en de farmacie al jaren dromen: schone en plantaardige visolie, gegarandeerd zonder kwik, cadmium en dioxines. ATO heeft zoveel vertrouwen in het proces dat het er patent op heeft aangevraagd.

In de bioreactor zet de alg Crypthecodinium cohnii organische verbindingen als glucose en azijnzuur om in het vetzuur DHA, ofwel docosahexaenoic acid. Volgens voedingsonderzoekers verbetert DHA het cholesterol en vermindert het de kans op hartinfarcten. Daarnaast is het vetzuur nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van jonge kinderen.

Crypthecodinium cohnii heeft geen licht nodig en gedijt uitstekend in een oplossing van zeezout, gistextracten en organische stoffen als glucose of azijnzuur. Met die laatste stof konden de onderzoekers twee keer meer visolie produceren dan met glucose.

"Door azijnzuur te gebruiken is het proces economisch interessant geworden", zegt dr Lolke Sijtsma van ATO. "We zijn nu op zoek naar manieren om dit te commercialiseren." De laboratoriumreactoren van ATO produceren 48 milligram van het visvetzuur per liter per uur.

In een artikel dat in maart in Biotechnology and Bioengineering verschijnt gaan de onderzoekers ook in op een probleem dat kan gaan spelen bij het opschalen van het proces. Behalve DHA maken de algen ook suikerketens aan waardoor de reactorinhoud stroperig wordt. Daardoor zou het in grote reactoren wel eens moeilijk kunnen worden de algen van voldoende zuurstof te voorzien.

Een enzym dat de suikerketens afbreekt zou dat probleem moeten oplossen, hopen de onderzoekers.

Weekblad voor Wageningen UR, 30 januari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.