Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-4-2020

Rozen voor een robot

Deze zomer moet de Wageningse rozenplukrobot klaar zijn voor een praktijktest. Als alles verloopt volgens plan gaat de robot werken in de kas van een rozenteler waar hij volautomatisch snijrozen zal oogsten.

'Eigenlijk is het niet een robot, maar zijn het drie samenwerkende robots', vertelt drs. Rick van de Zedde van het expertisecentrum Greenvision van de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) van Wageningen UR.

'De ene robot kan rijpe rozen herkennen en zien aan welke steel die roos vastzit. Een tweede robot snijdt de roos af, en een derde robot pakt de afgesneden roos vast en zet hem in een mand.'

De rozenrobot is ontworpen voor moderne kassen waarin de rozen groeien in potten op wagentjes, door de ontwerpers 'verrijdbare goten' genoemd. De karretjes rijden langs een vast punt waar nu nog mensen, maar later misschien robots, de rijpe rozen oogsten.

Er zijn nog maar weinig van zulke kassen in Nederland. 'De rozentelers zijn de laatste twee jaar terughoudend met investeringen', verklaart Van de Zedde. 'Ze merken de concurrentie uit Kenia en Zuid-Amerika.'

De door Europa en het Productschap Tuinbouw gesubsidieerde technologie verleidt telers mogelijk weer tot investeringen. Het Productschap vindt dat die nodig zijn om de sector concurrerend te houden.

De ontwikkeling van Greenvisions robot heeft 2,5 miljoen euro gekost. Hij snijdt elke vijftien seconden een roos. Dat is nog steeds langzamer dan een mens, die daarvoor negen seconden nodig heeft. 'Maar een robot heeft geen cao, werkt continu door en krijg geen last van zijn rug', aldus een optimistische Van de Zedde.

Greenvision ontwikkelde de robot samen met de bedrijven Jentjens Machinetechniek en Van Doren Engineers.

Resource, 29 maart 2007.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.