Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-7-2018

Rosa

Rosa
Rosa
Rosa

Rosa is een geesteskind van de 29-jarige Jesus Orellana, een Spaanse maker van comics. Orellana sloot zich met zijn apparatuur een paar maanden op in de kelder van zijn woning in Barcelona, en ontwikkelde daar een korte animatiefilm over een cyborg die in een verre toekomst tot leven komt.

"In the future, humanity has disappeared leaving behind a large megalopolis devoid of natural life", beschreef Orellana zijn korte film. "From the destruction awakes Rosa, a robot part of the Kernel project, mankind's latest attempt on restoring earth's ecosystem with the recovery of long-extinct plant species. Wandering among the ruins of the lifeless city, Rosa will soon discover that she is not the only part of Kernel that has awaken."

Rosa heeft op het web veel bekijks gekregen. Bloggers en journalisten [Wired.com, November 10, 2011] hebben er vol bewondering over geschreven. Niet zonder gevolgen, want op de valreep van 2011 verkondigde het Amerikaanse Fox dat het Jesus Orellana in staat zou stellen om van Rosa een heuse speelfilm te maken.

Een sterk punt van Rosa is, ondanks de actie, de dromerige sfeer. De dode en stoffige omgeving waarin twee andere cyborgs Rosa met kwade bedoelingen achtervolgen blijft je lang bij. Net als Rosa's einde. Rosa sterft, omgeven door op het oog levenloze lichamen van andere cyborgs, die allemaal identiek zijn aan haar.

Het zijn niet alleen de artistieke kwaliteiten die de interesse van Fox in Orellana's project hebben gewekt. Als je de blogs mag geloven ontwikkelde Orellana Rosa voor nog geen honderd euro. Dat krijg je ervan, als je geen arbeidsloon in rekening brengt.

Met zulke creatievelingen gaat Fox graag in zee.

Phantasmagorium, 30-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.