Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-4-2019

Rivo krijgt kieskeurige tong aan het eten

Europese visserijbiologen proberen al tientallen jaren om tong te kweken. Onoverkomelijk probleem daarbij was dat de kieskeurige vis zijn neus ophaalt voor visvoer. Die problemen zijn wellicht opgelost. Het onderzoeksinstituut Rivo, onderdeel van Wageningen UR, slaagde erin om de lekkerbek aan het eten te krijgen.

Het was een nieuw commercieel Noors visvoer dat het hem deed, vertelt ir. Edward Schram. "Tongen hebben een goed ontwikkelde reuk. Ze eten alleen voedsel dat ze kunnen ruiken, en dat nog goed ruikt ook. In het Noorse voer zitten oplosbare eiwitten. Dat ruiken de vissen."

Onderzoekers in Groot-Brittannie, Spanje en Portugal hadden altijd al problemen met de jonge tong, wanneer ze deze wilden laten overstappen van jonge pekelkreeftjes op vast voer. Dat is de onderzoekers van Rivo's projectgroep Visteelt nu gelukt.

Het nieuwe voer maakt de weg vrij voor het kweken van tong in vijvers. Of dat gaat lukken, weet Rivo over twee jaar. Nu overlegt het instituut met enkele grote ondernemingen over de bouw van proefkwekerijen. Economisch gezien is de vis in ieder geval bijzonder interessant. Tong is niet alleen duur - twintig tot dertig gulden per kilo - maar er is op de Europese markt ook nog eens veel vraag naar.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.