Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-10-2020

Vragen rond risico's zilvernanodeeltjes in voeding

Als voedingsbedrijven straks nanotechnologie gaan toepassen in hun productieprocessen, ontstaan er dan nieuwe risico's voor consumenten? Binnen het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt probeert dr. Hans Bouwmeester die vraag te beantwoorden met een celsysteem dat de menselijke darm nabootst. LNV's KennisBasis financiert zijn onderzoek.

'We bestuderen op dit moment nanodeeltjes van zilver', legt Bouwmeester uit. 'Fabrikanten van verpakkingsmateriaal verwerken die deeltjes verpakkingen voor voedsel vanwege hun antimicrobiële werking. Hoewel we niet weten of je die zilverdeeltjes in voeding terugvindt, proberen we in ons lab na te gaan of de darmen ze zouden opnemen.'

Nanodeeltjes hebben andere eigenschappen dan gewone deeltjes. Onderzoekers vermoeden bijvoorbeeld dat ze op plaatsen in het lichaam kunnen komen die grotere deeltjes niet kunnen bereiken.

'We zien dat onze kunstdarm de nanozilverdeeltjes slechts in beperkte mate opneemt', vat Bouwmeester zijn resultaten samen. 'In cellen van onze kunstdarm lijkt volgens onze moleculaire analyses bovendien niet veel afwijkends te gebeuren.'

Bouwmeester gaf recent een presentatie over zijn onderzoek bij NanoImpactNet.

Kennis On Line, september 2008.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.