Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-8-2019

Rikilt maakt snelle test voor sulphonamides

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt hebben een test ontwikkeld die snel vertelt hoeveel en welke sulphonamides in melk zitten. Sulphonamides zijn antibiotica die alleen in minuscule hoeveelheden in melk mogen zitten. Honderd microgram per kilo melk is de norm.

"Dit soort tests gebruik je pas als een andere test je vertelt dat deze medicijnen inderdaad in de melk zitten", zegt drs Hans van Rhijn. "De richtlijnen van de Europese Unie zijn inmiddels zo verscherpt dat je precies wilt weten over welke sulphonamides en welke concentraties we praten."

Omdat de geijkte procedures tijdrovend zijn, ontwikkelde de groep van Van Rhijn een snellere test. "Eigenlijk is het simpel. Eerst filteren we alle eiwitten uit de melk en scheiden we de overgebleven groepen moleculen van elkaar met chromatografie. Die onderzoeken we met een tandemmassaspectrometer. De uitkomst is een vingerafdruk van de stoffen in de melk, die in rechtszaken als bewijsmiddel mag worden gebruikt."

Rikilt gebruikt de test van Van Rhijn al. Hij werkt niet alleen bij melk, maar ook bij eieren en vlees. Van Rhijn verwacht echter dat het aantal instellingen dat iets aan de test heeft beperkt is.

"Een onderzoeksinstituut als het COKZ, dat de kwaliteit van de Nederlandse zuivel onderzoekt, heeft wellicht interesse. Voor de meeste bedrijven is de test echter geen haalbare kaart. Je hebt er een massaspectrometer voor nodig, en die is te duur voor de meeste ondernemingen."

Weekblad voor Wageningen UR, 23 januari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.