Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-10-2019

Hoe gezond zijn biologisch-dynamische voedingsmiddelen?

Zijn biologisch-dynamische levensmiddelen gezonder dan gangbare producten? Onderzoekers uit de biologische landbouw hebben dat wel eens aangetoond, maar daarbij gebruikten ze nogal eens methoden waarvan bij gangbare wetenschappers de haren recht overeind gaan staan. "We zijn nu aan een project begonnen wat dat moet veranderen", zegt dr Robert van Gorcom van onderzoeksinstituut Rikilt.

Sinds februari werkt Rikilt samen met het van origine antroposofische Louis Bolk Instituut, dat in Driebergen onderzoek doet voor de biologische landbouw. "Het Louis Bolk Instituut wil zijn eigen aanpak koppelen aan die van de gangbare wetenschap", zegt business unit manager Van Gorcom. "Dat zou onze inbreng zijn."

Het Louis Bolk Instituut heeft Rikilt benaderd voor een onderzoek naar het effect van sappen uit biologische groenten en fruit op het DNA. Volgens een Japans onderzoek zouden die sappen beschadigd DNA kunnen repareren, en het Louis Bolk Instituut wilde dat onderzoek graag herhalen.

"Wij vonden de proefopzet te beperkt", zegt Van Gorcom. "We zouden het graag beter willen doen, maar voor het geld dat Louis Bolk had, konden wij die proeven niet doen. TNO kon dat wel, want daar loopt dat soort onderzoek routinematig. Daarom is het onderzoek uitgevoerd op TNO en niet bij ons."

De resultaten van de studie zijn nog niet gepubliceerd. Zowel TNO als Rikilt werken samen met het Louis Bolk Instituut in het door hun gecoordineerde International Research Association for Organic Food Quality and Health. "Grote projecten zitten er niet aan te komen", schat Van Gorcom. "Er zit in Nederland niet zoveel geld in de biologische sector."

Weekblad voor Wageningen UR, 18 december 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.