Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-6-2019

In eieren van buitenkip zitten dioxines

Een deel van de Nederlandse eieren van kippen met een vrije uitloop bevat verhoogde concentraties dioxines. Dat ontdekte het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt na een onderzoek van de eieren van zestien bedrijven. Landbouwministerie LNV had om dat onderzoek gevraagd, nadat in de zomer van dit jaar bij een biologische boerderij in Siebengewald in Noord-Limburg eieren meer dioxines bleken te bevatten dan wettelijk is toegestaan.

Acht van de zestien bedrijven waren biologisch. Bij de andere acht liepen de kippen wel buiten, maar kregen ze geen biologisch voer. Met de eieren van die kippen was niets aan de hand. Met de eieren van de biologische kippen wel.

In drie van de monsters vond de Caluxtest van Rikilt meer dioxines en soms ook andere dioxineachtige stoffen dan normaal. Verdere analyse toonde aan dat slechts een monster meer dioxines bevatte dan de wettelijke norm van vijf picogram per gram vet. Daarin vonden de onderzoekers ongeveer tien picogram per gram eivet. "Dat is ongeveer drie tot vier keer hoger dan normaal", zeggen Wim Traag en dr Ron Hoogenboom van Rikilt.

Rikilt en RIVM denken dat het uitgesloten is dat de kippen de dioxines via het voer, de lucht of het water binnenkrijgen. Ze houden het erop dat dieren de schadelijke stoffen van de grond oppikken. Bodemonderzoek hebben de onderzoekers pas voor een bedrijf gedaan. Daaruit is niets opmerkelijks gebleken.

Milieuorganisaties hebben furieus op het onderzoek gereageerd. Milieudefensie noemde het 'onverteerbaar' dat 'het milieu kennelijk te vervuild is om kippen buiten te laten lopen'. Platform Biologica benadrukt dat er volgens het onderzoek geen gevaar is voor de volksgezondheid. Daarnaast vindt de organisatie het 'bijzonder wrang' dat juist biologische eieren meer dioxines bevatten. 'Terwijl de biologische landbouw er alles aan doet om schoon te produceren.'

Inmiddels heeft LNV besloten tot een vervolgonderzoek. Dat moet uitwijzen waar de dioxines op de biologische bedrijven vandaan komen, zodat de bedrijven maatregelen kunnen nemen.

[Commentaar van toxicoloog Tinka Murk]

Weekblad voor Wageningen UR, 22 november 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.