Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-6-2019

Reuze gezond, zo'n veeleisende baas

De zenuwen gieren door je keel. Je staat strak van de stress en de zweetdruppels staan op je voorhoofd. Het werk moet af! Sneller! Sneller! Sneller! Ongezond? Welnee. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit is het werken met een deadline reuze gezond.

De Amsterdammers komen tot die conclusie door het speeksel van studenten te bestuderen. In het vocht van studenten die met een deadline werken zat veel immunoglobuline A. In de mond, darmen en longen beschermt de stof het lichaam tegen vreemde indringers.

Stressdeskundige dr Henk Parmentier van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen Universiteit is niet verbaasd. "Je hebt goede en slechte stress. Goede stress bestaat in situaties waarin je de controle hebt, waarin je weet waar je aan toe bent en je iets kunt doen. Maar als je gedwongen wordt tot passiviteit en alles lijdzaam moet ondergaan, als je ontslagen wordt, of verdrietig bent of rouwt, dan zakt je immuunsysteem juist in."

Dat is natuurlijk goed nieuws voor kantoorwerkers bij een taakhengst als baas. Door hun superieur, en de eisen die hij aan ze stelt, hebben deze geluksvogels minder kans op enge ziekten en zijnze fitter en vitaler. Eigenlijk moesten ze hun bazen dankbaar zijn. Er is al een secretaressedag. Waarom dan ook geen speciale dag om veeleisende bazen in de bloemetjes te zetten?

Weekblad voor Wageningen UR, 1 november 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.