Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-8-2018

Reaguren reduceert stress

Het anoniem ventileren van vooroordelen via opiniewebsites is goed voor de gezondheid. Dat stelt psychofysioloog Berend de Bok op basis van onderzoek naar stresshormonen in het bloed.

'Ik persoonlijk heb niet zoveel met dit soort sites', zegt De Bok (1948). 'Maar een studentenonderzoek bracht ons op het spoor.' De Bok onderzocht aan de universiteit van Groningen 400 verongelijkte mannen. 'De belangrijkste doelgroep van dit type websites', verduidelijkt de onderzoeker.

De helft van de mannen kreeg een half jaar de mogelijkheid om hun grieven te spuien via onder andere Geenstijl, de andere helft werd wekelijks in groepen van vijf aan tafel gezet om de toestand in de wereld te bespreken. Die laatste behandeling zorgde voor een verhoging van het stresshormoon cortisol met veertig procent, terwijl de eerste behandeling de concentratie cortisol juist met 25 procent liet dalen.

'Er wordt wel gezegd dat internet mensen in een sociaal isolement drukt en daarom ongezond zou zijn. Ons onderzoek laat een onverwacht voordeel zien van indirect sociaal contact. Het is veel makkelijker je af te sluiten van onwelgevallige meningen op een internetforum dan in een werkelijk gesprek. Aan de tafeltjes zag je regelmatig ruzie ontstaan, terwijl het op internet juist makkelijk is om elkaar te ontlopen.'

Het mooie aan internet is volgens De Bok dat gelijkgestemden elkaar opzoeken. Dat zorgt er al voor dat mensen minder snel in aanraking komen met meningen die hen niet bevallen.

Overigens werken ook sites met een divers lezersbestand stressreducerend. Ervaren internetgebruikers blijken goed in staat om al na het lezen van een paar woorden te zien of een mening ze aanstaat of niet. 'Meningen die niet bevallen slaan ze vervolgens over, aan reacties waarmee ze het eens zijn besteden ze meer tijd.'

Een grote groep leest overigens helemaal geen meningen van anderen, maar beperkt zich tot het posten van de eigen bijdrage. 'Ook dat zorgt voor een afname van stress. Dat zijn vaak mannen die in een normale sociale omgeving nauwelijks worden gehoord en door het posten van hun mening het idee krijgen dat ze toch meetellen.'

De Groningse onderzoeker verwacht dat het effect van het foeteren op internet zo positief uitwerkt dat er duidelijke gezondheidseffecten zouden moeten zijn. Hij daarom gaat in een vervolgstudie bekijken of hartpatiƫnten baat hebben bij actieve deelname aan internetdiscussies. Zorgverzekeraar CZ overweegt bij een positieve uitkomst een internetabonnement te vergoeden.

De Saeftinger, 11-9-2010.

De Saeftinger bracht satirisch en overduidelijk onjuist nieuws. Elke overeenkomst tussen organisaties, locaties en personages in de nepnieuwsberichten van De Saeftinger met bestaande organisaties, locaties en personages berust op toeval.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.