Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-11-2018

Quercetine laat cellen meer vet verbranden

De cellen in de longen van ratten verbranden meer vetten als de dieren een forse hoeveelheid van het plantenstofje quercetine door hun voer krijgen. Dat ontdekte een Wageningse promovendus.

Wageningse wetenschappers onderzoeken al jaren de gezondheidsbevorderende maar ook de toxische eigenschappen van quercetine, een verbinding in groene thee, uien, appels en rode wijn. In de jaren negentig van de vorige eeuw beschouwden fabrikanten van functional foods en supplementen quercetine als een krachtige antioxidant, die cellen beschermt tegen agressieve moleculen en zo de kans op kanker en hart- en vaatziekten vermindert.

Uit het Wageningse onderzoek blijkt echter dat de werking van quercetine en legio verwante verbindingen in planten complexer is. Die stoffen zorgen er waarschijnlijk voor dat een hoge consumptie van groenten en fruit beschermt tegen sommige soorten kanker en hart- en vaatziekten.

'We hadden al eerder ontdekt dat quercetine vooral terechtkomt in de longen', zegt drs. Vincent de Boer, die op het Wageningse instituut voor voedselveiligheid Rikilt werkt aan zijn promotieonderzoek. 'Vandaar dat we longcellen met DNA-arrays nader hebben bestudeerd.'

De Boer gebruikte daarvoor ratten die dagelijks per kilo lichaamsgewicht een halve gram quercetine binnenkregen. Dat is veel. Mensen consumeren dagelijks enkele tientallen milligrammen van de plantenstof.

Na veertig weken keek De Boer wat het dieet in longcellen had veranderd. Hij zag dat een tiental genen harder was gaan werken. De genen waren betrokken bij de verbranding van vet. Genen die zijn betrokken bij de verbranding van koolhydraten waren daarentegen minder actief geworden.

Een volkomen verrassing is die ontdekking niet, zegt De Boer. 'Van EGCG, een stof in groene thee, wisten we al dat die de afbraak van vetten stimuleert. Franse onderzoekers publiceerden enkele weken geleden in Cell nog over een experiment waarin ze met weer een ander plantenstofje, resveratrol, muizen netjes op gewicht konden houden terwijl de dieren toch werden vetgemest. Het is best mogelijk dat al dit soort verbindingen via eenzelfde mechanisme werken.'

De proefdieren van De Boer werden trouwens niet slanker door quercetine. Hun lichaamsgewicht was niet lager dan normaal. Wel was de concentratie vetzuren in het bloed van de ratten lager.

Afwijkingen door de hoge doses quercetine heeft De Boer zijn niet gevonden. 'Op het oog zien ze er heel gewoon uit', zegt De Boer. 'Behalve dan hun kleur. Door al die quercetine krijgen ze een gele vacht.'

De Boers onderzoek verschijnt binnenkort in Cellular and Molecular Life Sciences.

Resource, 30 november 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.