Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-8-2019

Gemodificeerde Pseudomonas putida transformeert tolueen sneller met een aspirientje

Een Wageningse promovendus heeft een manier ontwikkeld waarmee de chemische industrie efficienter grondstoffen voor smaakstoffen, rubber en medicijnen kan produceren. Ir Leonie Husken maakte een nieuwe bacterie die uitstekend reageert op aspirine.

De bacterie waarmee Husken werkte zet het giftige tolueen om in de grondstof 3-methylcatechol. Die bacterie is Pseudomonas putida. Een sterk organisme, want zo verschrikkelijk veel bacterien die tegen tolueen zijn opgewassen zijn er niet. Om hem nog beter te laten presteren plakte Husken een paar extra genen in zijn DNA, waardoor Pseudomonas putida meer enzymen kon aanmaken die voor de omzetting van tolueen nodig zijn.

Saillant detail is dat de genen die Husken inbouwde harder werken bij een hoge concentratie salicylzuur, de stof waarop aspirine is gebaseerd.

De nieuwe bacterie deed wat hij moest doen. Maar daarbij ontstond een probleem: Pseudomonas putiada was niet bestand tegen zijn eigen omzettingsproduct, het halffabrikaat 3-methylcatechol. Daarom bedacht Husken een proces waarbij de omzettingsstof snel uit de buurt van de bacterie werd gehaald.

Leonie Husken promoveert op 25 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Jan de Bont, hoogleraar Industriele microbiologie, en prof. Hans Tramper, hoogleraar Bioprocestechnologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 24 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.