Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-7-2019

Een streep onder Project Hormoonaardappel

"We zijn geslaagd, maar niet genoeg." Zo typeert prof. Aede de Groot van de Wageningse leefstoelgroep Organische chemie het onlangs afgesloten onderzoek van zijn groep naar de mogelijkheid om uit aardappelen grondstoffen voor hormonen te vissen. Ook onderzoekers van Avebe [Link] en Organon waren bij dat project betrokken.

De onderzoekers hebben vier jaar gewerkt aan een methode om van de saponines die van nature in aardappels voorkomen een stof te maken die farmaceuten kunnen ombouwen tot hormonen voor bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen of antiverouderingspreparaten. Saponines lijken op de hormonen in die preparaten.

Hoewel de onderzoekers slaagden in hun opzet, was de gevonden methode te complex, en dus niet interessant voor de industrie.

"Dat is altijd het probleem als je concurreert met bestaande productieprocessen", zegt De Groot. "Nieuwe processen moeten het oude proces niet een beetje maar in verregaande mate overtreffen om een kans te maken. In bestaande processen is immers al veel geinvesteerd. Kennis, apparatuur, alles is er."

Het onderzoek werd gesubsidieerd door Technologiestichting STW. [Link]

Weekblad voor Wageningen UR, 7 maart 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.