Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-6-2019

Profiel | Robinia

Aantal werknemers 7
Jaaromzet 8 tot 9 ton
Locatie Costerweg 5, Wageningen
URL robinia.nl
Rechtsvorm stichting

Taakveld Robinia is een kenniscentrum dat het gebruik van Europese duurzame hardhoutsoorten wil bevorderen. Dat doet de stichting onder meer door bedrijven en particulieren te adviseren, houtverwerkers via een platform bij elkaar te brengen en aanplantingsprojecten te controleren. Robinia geeft een keurmerk uit voor hout dat de goedkeuring van het kenniscentrum heeft gekregen.

Toekomst Steeds meer van Robinia's projecten lopen in andere landen als Duitsland, Polen, Hongarije en Italie. In het Duitse Hannover is Robinia nu bijvoorbeeld betrokken bij een project op het land van een waterleidingbedrijf, dat wil dat de boeren overstappen op milieuvriendelijkere productiemethoden. Robinia begeleidt boeren die willen omschakelen naar de productie van hout.

Uitdaging In de zomer van 2000 bleek dat de stichting wel heel erg snel was gegroeid. Op dat moment viel de groei even weg en zat de organisatie met meer mensen dan ze zich kon veroorloven. Het doek viel. Tijdelijk. Inmiddels is Robinia weer volop actief - zij het op een wat bescheidener schaal dan voorheen.

Relatie met Wageningen UR Veel van de medewerkers van Robinia hebben in Wageningen gestudeerd, en het bedrijf onderhoudt goede betrekkingen met Wageningen Universiteit. Robinia maakt veel gebruik van Wageningse (maar ook Velpse en Amsterdamse) stagiaires en afstudeervakkers.

Verbeter de wereld, begin bij hout. Zo zou je de missie van de Stichting Robinia kunnen omschrijven. Robinia wil ervoor zorgen dat we onze kozijnen en deuren, maar ook schuttingen, vlonders en bruggen van duurzaam gekweekt Europees hardhout maken.

De valse acacia, de Robinia, is een boom waarmee dat uitstekend zou kunnen, vertelt ir Willem Jan Sanders, directeur van Robinia. "We begeleiden veel kleine particulieren die een paar hectare met Robinia beplanten bij wijze van pensioen. Een financieel gezonde strategie: de vraag naar Robinia stijgt, het is een duurzaam product en al na twintig tot vijfentwintig jaar zijn robinia's klaar voor de kap."

Robinia adviseert de grote bedrijven die beleggen in eurohardhout, en een groter aantal kleine boseigenaren. Ook werkt de stichting aan een systeem waarmee houtverwerkers de kwaliteit van het eurohardhout kunnen meten. "Dat is eigenlijk werk voor een organisatie als TNO", zegt Sanders, "maar zoiets kost veel geld. Wij doen voorbereidend werk, zodat de kosten omlaag kunnen."

Robinia zet zich in voor 'eerlijk hout' en ziet weinig in allerlei technische procedes, die goedkoop hout, bijvoorbeeld door houtsnippers te persen, opwaarderen tot net zo'n duurzaam product als hardhout. "Waarom allemaal energie steken in industriele processen als het product dat je zoekt ook gewoon kan groeien in de natuur?" zegt Sanders. "Dat is een keuze die we hebben gemaakt. Maar we zijn dan ook geen bedrijf maar een ideele organisatie."

Is de tijd voor dat soort initiatieven niet allang voorbij? Maak je het jezelf niet vreselijk moeilijk door jezelf allerlei ethische restricties op te leggen? Sanders vindt van niet. Volgens hem is het juist andersom. "Omdat we een ideele organisatie zijn, kunnen we rekenen op steun vanuit de samenleving. We hebben sinds onze start in 1991 veel gebruik gemaakt van vrijwilligers die onze uitgangspunten steunden en studenten die bij ons stage wilden lopen."

Daarnaast heeft de Stichting ongeveer 3500 donateurs. De Stichting is dit jaar zelfs doorgedrongen in de Top 40 van meest begunstigde ideele instellingen, die het Vara-radioprogramma Vroege vogels samenstelt.

Weekblad voor Wageningen UR, 22 november 2001.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.