Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-4-2019

Profiel | Ingenieurs Uitzend Combinatie

Aantal werknemers zeven
Jaaromzet 4,5 miljoen gulden
Locatie vestigingen in Wageningen (Costerweg 5), Hilversum en Enschede
URL iuc.nl [Offline]
Rechtsvorm BV

Taakveld IUC is een wervings- en selectiebureau voor pas afgestudeerde en ervaren academici en hbo'ers. De vestiging in Wageningen rciht zich op de voedingsindustrie. De grootste groep bemiddelden is ongeveer dertig jaar en heeft twee tot drie jaar werkervaring.

Toekomst IUC gaat groeien. Niet door het aantal vestigingen uit te breiden, maar door extra service te gaan bieden. Ingenieurs krijgen de mogelijkheid tot loopbaanbegeleiding, en voor de bedrijven komt er een e-mailservice, waardoor ze op de hoogte blijven van de inschrijvingen.

Uitdaging Toen IUC in 1987 voor bedrijven ingenieurs begon te werven, was het bureau de enige in Nederland die zich op deze groep concentreerde. Wat betreft agro-ir's en -ing's is dat voorlopig nog steeds zo, maar voor het overige is de situatie drastisch veranderd. IUC heeft concurrentie gekregen. Door het contact met de opdrachtgevers en ingenieurs te verbeteren, wil IUC die het hoofd bieden.

Relatie met Wageningen UR Jaarlijks komen er ongeveer zeventig agro-ingenieurs via IUC Wageningen aan een baan. Daarvan komt dertig tot veertig procent van Wageningen Universiteit. De rest is afkomstig van hbo-opleidingen.

Zo beroerd als het gaat in de agrarische sector, zo goed gaat het in de levensmiddelenindustrie. IUC Wageningen heeft moeite om de vacatures te vullen, en de meeste ingenieurs die via IUC een nieuwe werkgever vinden, krijgen een vaste baan aangeboden. Het economische klimaat is uitstekend en de branche groeit.

Toch zijn veel bedrijven kieskeuriger geworden, haast directeur ir. Franz Simonetti zich te zeggen. "Het gebeurt nogal eens dat bedrijven op zoek zijn naar het spreekwoordelijke schaap met vijf poten. Naar iemand van vijftig jaar, maar dan tien jaar jonger."

De Wageningse ingenieurs die bij IUC terechtkomen, zijn vooral levensmiddelentechnologen, maar ook microbiologen en proceskundigen. Exacte wetenschappers dus. "Veel van hen komen terecht bij onderzoeksinstituten of de researchafdelingen van grote ondernemingen", weet ing. Nienke Naber van IUC Wageningen. "Soms slaan ze een andere richting in, en worden ze manager of productiechef. We helpen de kandidaten om er achter te komen wat hun ambities zijn en welke kant ze op willen."

De ingenieurs die via de Combinatie aan het werk komen of van baan veranderen, komen terecht bij bedrijven als Koninklijke de Ruijter, RBV Leaf en Leerdammer Company. Ook onderzoekscentrum TNO Voeding behoort tot de klanten van IUC.

Het is moeilijk om aan te geven welke poot van de levensmiddelenindustrie nu het hardst groeit. Wel merkt IUC dat de onrust over de voedselveiligheid - BSE, dioxines - de ondernemingen niet in de kouwe kleren is gaan zitten. Bedrijven bouwen hun kwaliteitsdiensten uit, en wie kennis heeft over kwaliteitsbewaking is in het voordeel.

Daarnaast is het nog steeds zo dat ingenieurs die van meerdere disciplines kaas hebben gegeten, meer kans hebben. "Het is goed als je niet alleen verstand hebt van technische vakken, maar als je je ook sociaal, communicatief en commercieel hebt ontwikkeld. Vroeger leverden technische opleidingen ingenieurs af die nog nooit een telefoon hadden opgenomen. Dat kan natuurlijk niet meer."

IUC bemiddelt niet alleen voor de levensmiddelenindustrie. De vestiging in Hilversum is gespecialiseerd in werktuigbouwkundige en elektrotechnische ingenieurs en managers met een achtergrond op die terreinen. Het filiaal in Enschede richt zich op docenten, innovatie-consulenten en technisch ingenieurs.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.