Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-5-2019

Profiel | Environmental Research Instruments

Aantal werknemers 1 (bij Hydrion, een aparte BV die uit Environmental Research Instruments is voortgekomen en nauw met de moederorganisatie samenwerkt, werken 5 man)
Jaaromzet 5 ton (de omzet van Hydrion meegerekend)
Locatie Vadaring 71, Wageningen.
URL enrin.nl
Rechtsvorm BV

Taakveld Toen het bedrijf in de late jaren tachtig begon, en nog Agro Research Instruments heette, bouwde het vooral instrumenten voor landbouwkundig onderzoek. Omdat het bedrijf merkte dat de interesse in de landbouw terugliep, en de vraag uit de milieuhoek groeide, verzette het de bakens - en heet het nu Environmental Research Instruments. Of kortweg Enrin.

Toekomst De laatste jaren heeft Enrin gewerkt aan een aantal nieuwe instrumenten. In ieder geval een daarvan komt waarschijnlijk binnen twee jaar op de markt.

Uitdaging Het is al een krachttoer om een nieuw instrument te ontwikkelen. Toch is dat nog maar het halve werk. Daarna moeten de makers het nieuwe instrument vereenvoudigen, zodat ook niet-specialisten het kunnen bedienen, en moeten ze zoeken naar goedkopere materialen, zodat de prijs kan zakken.

Relatie met Wageningen UR De werknemers van zowel Enrin als Hydrion zijn in Wageningen afgestudeerd. Enrin werkt onder meer samen met de Wageningse onderzoeksinstituten Imag en Plant Research International en de sectie Waterhuishouding en de leerstoelgroep Fysische Chemie en Kolloidkunde van Wageningen Universiteit.

In het oosten en zuiden van Nederland mogen boeren en tuinders niet meer ongelimiteerd hun land beregenen. Ze moeten eerst de vochtigheid van hun de grond bepalen, door monsters te nemen en die in een magnetron te plaatsen en voor en na drogen te wegen. De uitkomst bepaalt of ze mogen beregenen. Tijdrovend werk. Research Instruments werkt aan een eenvoudiger manier: een prikstok met een meter. De boer prikt de stok in de grond, en de meter vertelt hem alles wat hij moet weten.

Het principe van de meter klinkt al even eenvoudig. In de meter zit een polymeer dat water aantrekt. Via een filter staat het polymeer, dat is opgelost in water, in contact met de buitenwereld - in het geval van de prikstok: de grond.

Het polymeer zit in een afgesloten ruimte, en door het filter kan wel het water naar binnen en naar buiten, maar niet het polymeer.

Als de grond vochtig is trekt het polymeer door het filter water uit de bodem, en stijgt dus de druk die de vloeistof uitoefent op de ruimte. Een drukmeter maakt die zichtbaar. Als de grond droog is, trekt die water uit de meter en daalt de druk. Een paar chips berekenen aan de hand van die druk hoe hard de bodem aan water zuigt. Voor agrariers is dat een belangrijke waarde. Als de bodem harder aan het water zuigt dan planten, dan leggen de planten het loodje.

Een andere toepassing voor de meter ligt in de fruitbranche. Appels blijven het langste goed bij een zeer hoge, maar niet te hoge, vochtigheid. De optimale graad ligt echter in een range waar de gangbare meters niet goed kunnen meten. Zo niet de meter van Enrin. Die meet ook in supervochtige lucht tot twee decimalen achter de komma.

De meter is het product van een gezamenlijke inspanning van Research Instruments, de Universiteit van Twente, de sectie Waterhuishouding en de leerstoelgroep Fysische chemie en kolloidchemie, beide van Wageningen Universiteit. Twente ontwikkelde een keramisch filter, dat niet door bacterien wordt aangetast, en Fysische chemie ontwikkelde het polymeer. Onderzoekers van de sectie Waterhuishouding werken al enkele jaren met de meter, en Enrin verzamelt elk half jaar hun ervaringen.

De meter komt naar verwachting binnen twee jaar op de markt.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 april 2001.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.