Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-5-2019

Profiel | Detectivebureau Cleveland

Aantal werknemers Detectivebureau Cleveland bestaat uit 1 man, maar werkt vaak samen met freelancers
Jaaromzet Onbekend
Locatie Berkenlaan 5, Wageningen
URL cleveland.nl [offline]
Rechtsvorm Eenmanszaak

Taakveld Detectivebureau Cleveland lost problemen op voor particulieren en bedrijven. Die problemen lopen uiteen van stelende werknemers, grote en kleine computercriminaliteit, het screenen van aspirant-medewerkers tot het verzamelen van de meest uiteenlopende informatie over de intenties van samenwerkende of concurrerende bedrijven.

Toekomst "Er zit een recessie aan te komen", zegt Dick Meurs van Detectivebureau Cleveland handenwrijvend. "Op het fluwelen tapijt van de hoogconjunctuur verschijnen smeulplekjes. In bedrijven gaan mensen vechten om hun positie. Ze gaan zich ingraven, spelletjes spelen. Voor ons betekent dat: werk aan de winkel."

Uitdaging Cleveland is zich in de richting van het advieswerk aan het ontwikkelen.

Relatie met Wageningen UR Bureau Cleveland werkt regelmatig voor groepen, instituten of particulieren binnen Wageningen UR.

Detectivewerk komt volgens Dick Meurs, de man achter Bureau Cleveland, meestal neer op het geduldig zoeken naar informatie op hele alledaagse plaatsen. Daar vindt Meurs de oplossing voor andermans problemen. In de lobby van een hotel bespreken directieleden van organisatie A bijvoorbeeld wat ze nu precies van organisatie B vinden. Het gesprek bevat waardevolle informatie voor organisatie B, omdat organisatie B met A wil gaan samenwerken.

Ander voorbeeld: een werknemer wordt afgewezen op een sollicitatie. De bewuste persoon gaat twijfelen aan de eigen kwaliteiten en wendt zich tot Detectivebureau Cleveland. Wat was de werkelijke reden van de afwijzing? Het onderzoek van het bedrijf wijst uit dat de vacature van tevoren al was vergeven. De procedure was een wassen neus geweest. Met de kwaliteiten van de gedupeerde was niks mis.

Naarmate Detectivebureau Cleveland zich ontwikkelt, is het zich steeds meer op de context van de problemen gaan richten. Het bedrijf deed bijvoorbeeld onlangs onderzoek voor een kennisinstituut naar diefstal door werknemers. "Ogenschijnlijk was er niets aan de hand," vertelt Meurs, "maar als je de computers open schroefde, zag je dat er van alles was gestolen."

De werknemers hadden dure en nieuwe onderdelen vervangen door oude. Alles bij elkaar verdween er binnen de instelling jaarlijks voor meer dan twee ton aan computeronderdelen. Het gedrag werd veroorzaakt doordat verhoudingsgewijs veel werknemers zich niet met hun organisatie verbonden voelden.

Detectivebureau Cleveland kent Wageningen niet van de bio-informatica, de nieuwe voedingsmiddelen, de vaccins of al die andere wetenschappelijke spektakelstukken. In plaats daarvan kent Cleveland de weke onderbuik van de kennisstad - de dingen, waarvoor de wetenschappelijke gemeenschap graag zijn ogen sluit. Daardoor weet het detectivebureau dat het niet goed gaat met Wageningen.

"Veel Wageningse wetenschappers vechten voor zichzelf, niet voor de organisatie. Wij weten dat ongeveer zestig procent van het Wageningse mailverkeer binnen de instituten wordt verstuurd omdat mensen zich willen indekken en om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven."

Oorzaak is de ambtelijke en hierarchische structuur van Wageningen, meent Meurs. Boven in de hierarchie is geen contact meer met wat daaronder zit. Daardoor gebeuren er steeds vaker dingen die de werknemers losweken van hun organisatie. "Wageningse bestuurders zijn zonder meer intelligent. Maar ze kunnen niet met mensen omgaan, een uitzondering daargelaten. Dat is de Wageningse zwakke plek."

Weekblad voor Wageningen UR, 15 maart 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.