Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-2-2019

Eiwitproject Profetas 'uiterst ambitieus'

Met een feestelijke opening is op 26 mei het door NWO gefinancierde programma Profetas van start gegaan. Binnen Profetas gaan acht promovendi en zeven postdoc's verkennen hoe bedrijven de westerse consument kunnen verleiden tot het eten van meer vleesvervangers.

De Profetas-onderzoekers, die werken binnen Wageningen UR, de Vrije Universiteit en de Universiteit Twente, bestuderen de winning van plantaardige eiwitten uit erwten, aardappelen en grassen, ze vergelijken de milieu-belasting van plantaardige eiwitten met die van dierlijke eiwitten en ze beantwoorden sociaal-economische vragen. Als het project in september 2004 is voltooid, moet het voldoende kennis hebben opgeleverd om de vleesconsumptie in het westen fors terug te dringen.

Tijdens de opening werd Profetas als 'uiterst ambitieus' betiteld. Kritiek waar prof. dr Wim Jongen, hoogleraar in de geintegreerde levensmiddelentechnologie en een van de drijvende krachten achter het project, niet van wakker ligt. "Aan dit soort multidisciplinaire projecten ontleent mijn vakgebied z'n bestaansrecht", zegt hij. "Als ik zoiets niet aandurf, dan had ik geen hoogleraar moeten worden."

Het Produktschap Vee en Vlees laat via zijn woordvoerder weten de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Weekblad voor Wageningen UR, 3 juni 1999.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.