Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-7-2019

Projectontwikkelaar vernielt monumentale proefvakken Groot Hinkeloord

De veertig proefvakken op Groot Hinkeloord zijn gesloopt door de projectontwikkelaar Roelofs & Haase uit Rijssen, de eigenaar van het terrein. Afgelopen vrijdag maakte een graafmachine de uit 1920 stammende proefvakken met de grond gelijk, ondanks pogingen van de gemeente Wageningen om dat te voorkomen.

Op het moment van de sloop liepen er nog onderhandelingen met de Rijksdienst voor Monumentenzorg om de proefvakken, waarvan er maar drie in Europa zijn, op de monumentenlijst te krijgen.

"Recent hebben we daarover met de eigenaar gesproken", zegt Henk Eleveld, hoofd VROM van de gemeente Wageningen. "Toen hebben we besloten om maar een deel van de vakken beschermd te krijgen, zodat de eigenaar meer ruimte had om te bouwen. Maar Roelofs & Haase wilde het resultaat van die onderhandelingen kennelijk niet afwachten."

De gemeente Wageningen sommeerde het bedrijf vrijdag de sloop te staken, maar de projectontwikkelaar trok zich daar niets van aan. Het liet zijn advocaat een brief naar de gemeente faxen waarin het de gemeente opriep te reageren, en hervatte korte tijd daarna de sloop. De vakken die na de werkzaamheden nog overeind stonden, vielen de maandag na het weekeinde alsnog ten prooi aan de graafmachine.

Toen Wageningen Universiteit Groot Hinkeloord in 2000 aan Roelofs & Haase verkocht, verklaarde het bedrijf dat het monumentale karakter van het complex behouden moest blijven. "Ik vraag me af of die verklaring is vastgelegd", merkt Eleveld op. De gemeente Wageningen bezint zich op strafrechtelijke stappen.

Roelofs & Haase heeft geen commentaar.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.