Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-7-2019

Eerherstel Mona Vifit dankzij flow cytometer

De kwaliteit van zuivelproducten met gezonde bacterien, zoals Yakult en Mona Vifit, is beter dan tot nu toe uit testen is gebleken. Dat ontdekte een Wageningse promovenda die een nieuwe meetmethode voor bacterien ontwikkelde. Yakult bleek drie keer meer levende bacterien te bevatten dan de gebruikelijke tests aangaven. Bij Mona Vifit was dat zelfs vijftig keer.

"Het uitplaten is de klassieke test om te bepalen hoeveel bacterien ergens in zitten", zegt ir Christine Bunthof. "Daarbij breng je het product dat je wilt onderzoeken op een voedingsbodem en tel je na een paar dagen het aantal kolonies dat is ontstaan. Maar dan meet je dus alleen het aantal bacterien dat zich kan delen."

In de met bacterien opgevoerde zuiveldrankjes zitten echter ook bacterien die zich niet meer kunnen vermenigvuldigen maar nog wel leven. Ze hebben nog steeds de eiwitten op hun buitenkant die het gezondheidsbevorderende effect veroorzaken.

Bunthofs methode meet alle bacterien, zowel de dode als de levende. De methode maakt gebruik van twee fluorescerende stoffen, waarvan de ene zich ophoopt in levende bacterien, en de andere in dode. Levende bacterien lichten groen op, dode rood. De gekleurde bacterien gaan daarna door een flow cytometer, [Link] een meetapparaat dat bacterien in vloeistoffen een voor een doormeet en telt. De kleur waarin ze oplichten verraadt dan of ze intact of beschadigd zijn.

De nieuwe methode is nuttig voor onderzoekslaboratoria in de zuivelindustrie, denkt Bunthof. "Niet alleen voor onderzoek naar gezonde bacterien, maar ook voor onderzoek naar productieprocessen waarbij bacterien een rol spelen. Een groot voordeel van deze methode is de snelheid. Je hebt de uitslag al binnen een uur."

Christine Bunthof promoveert op 13 mei aan Wageningen Universiteit bij prof. Frans Rombouts, hoogleraar in de levensmiddelenhygiene en -microbiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 25 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.