Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-6-2019

Prijs voor gezonde taugeradijsjes van Plant Research International

In de wat luxere restaurants staan de sango's en sakura's al op het menu. Omdat ze waarschijnlijk op de markt zullen aanslaan, wonnen de makers van de nieuwe groenten op de AGF Totaal, een handelsbeurs voor groenten en fruit, de Innovation Award 2001. Koppert Trading ontwikkelde ze in samenwerking met het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International.

Als ze op je bord liggen, lijken sango's op tauge en sakura's op tuinkers, maar het zijn allebei radijsjes. Sango's groeien op water. De kiemplantjes worden als geheel gegeten, net als tauge. Sakura's groeien op cellulose. De kiemplantjes worden voor gebruik boven de wortel afgesneden, net als tuinkers.

Het bijzondere van de plantjes is dat ze tot honderd keer meer van de flavonoide anthocyaan kunnen bevatten dan gewone radijsjes. Sommige wetenschappers vermoeden dat anthocyaan beschermt tegen kanker, hart- en vaatziekten en nachtblindheid.

"We gaan nu de markt afromen", zegt Rob Baan van Koppert Trading. "We zijn nu bezig met de restaurants. Daarna gaan we proberen de supermarkten in te komen."

De prijsradijsjes zijn zonder genetische modificatie tot stand gekomen, vertelt Baan. "We hebben eerst interessante radijssoorten gezocht. Die hebben we toen op een slimme manier met elkaar gekruist. Zeven generaties later hadden we de planten die we zochten."

Weekblad voor Wageningen UR, 4 oktober 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.