Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-12-2019

A&F wint prijs voor milieuvriendelijke verf

Schilders hebben een voorkeur voor goed strijkbare maar ongezonde alkydverf. Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut A&F denken dat het mogelijk is zo'n verf van natuurlijke grondstoffen te maken, waardoor de potentiele risico's voor de gezondheid afnemen. De Europese Vereniging van Verf Technici heeft een paper, waarin de onderzoekers hun ideeen uiteenzetten, bekroond met de Alain Clauseprijs.

De onderzoekers dr Jacco van Haveren en dr Eef Oostveen hebben al enkele patenten op hun naam staan voor duurzame alkydverf, zegt tweede auteur Eef Oostveen. "Alkyden zijn moleculen met de staarten van natuurlijke vetzuren. Als alkydverf droogt, dan gaan die staarten aan elkaar vastzitten. Nu maakt de industrie alkyden nog gedeeltelijk van petrochemische grondstoffen, maar wij hebben een manier ontwikkeld om ze uit natuurlijke grondstoffen te maken."

De onderzoekers ontwikkelden een technologie waarmee ze het hart van zo'n alkyde konden maken uit suikerketens uit witlof.

Een potentieel gezondheidsprobleem bij het gebruik van alkydverf is het oplosmiddel. Schilders die het oplosmiddel vaak inademen hebben een verhoogde kans op het Organisch Psycho Syndroom, waarbij de oplosmiddelen hersencellen beschadigen. Ook daar vonden de Wageningers een oplossing voor: een technologie waarbij ze suikermoleculen verknutselden tot een niet-vluchtige terpentinevervanger.

Een derde probleem dat de Wageningers tenslotte de wereld uit hebben geholpen is dat van de katalysator die de verf laat verharden. "Bij de gangbare alkydverf is dat kobalt", zegt Oostveen. "Die stof zorgt ervoor dat de vetzuurstaarten van de alkyden aan elkaar vast gaan zitten. Het werkt prima, maar kobalt is een potentiele kankerverwekker. Daarom hebben we gekeken of we in de natuur soortgelijke processen konden vinden, en toen een alternatieve katalysator ontwikkeld op basis van ijzer en vitamine C."

Weekblad voor Wageningen UR, 24 juni 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.