Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-9-2019

Verbeterde cryofixatie toont cellen levensecht

Een Wageningse promovenda heeft een methode ontwikkeld waardoor onderzoekers plantencellen natuurgetrouw kunnen bestuderen. Ir Marja Thijssen verbeterde de techniek om cellen in te vriezen - de cryofixatie - die biologen gebruiken om cellen te fixeren voordat ze die onder de elektronenmicroscoop leggen.

"Vroeger gebruikten we chemische fixatie", zegt copromotor prof. Anne Mie Emons van de leerstoelgroep Plantencelbiologie van Wageningen Universiteit.

"We voegden aldehyden toe aan cellen, waardoor we ze redelijk konden bekijken. Maar die behandeling veranderde de vorm van de cellen en hun organellen. De komst van vriestechnieken verbeterde de natuurgetrouwheid van wat onderzoekers onder de elektronenmicroscoop zagen. Door de cellen bliksemsnel in te vriezen konden we ze weliswaar caught in the action vastleggen, maar daarbij bleken we toch weer van alles in de cel te veranderen."

Dat kwam onder meer door de ijskristallen die zich in de cel vormden. Thijssen wist dat te voorkomen door het invriezen onder hoge druk te laten plaatsvinden, en de cellen van voor het invriezen met chemicalien te behandelen.

Met haar verbeterde techniek bekeek Thijssen de vrouwelijke geslachtscellen van planten, in het bijzonder de embryozak. "We weten nu pas echt hoe die er in werkelijkheid uitzien", aldus Emons. "Dat is belangrijk voor het onderzoek naar mutanten waarbij die ontwikkeling is verstoord."

De promotor van Thijssen, prof. Jacques van Went, deed aan het begin van zijn carriere veel onderzoek naar de ontwikkeling van de embryozak met behulp van de toen nog nieuwe chemische fixatietechnieken. Thijssen is de laatste aio die bij hem promoveert.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 september 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.