Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-11-2020

Plantaardige anabolen | Het tijdperk van de herbals is begonnen

Als je geregeld de webshops afschuimt, op zoek naar nieuwe producten met een spierversterkende werking, dan zal het je niet zijn ontgaan. Designersteroïden zijn 'uit', plantaardige supplementen met een anabole werking zijn 'in'. We zetten de elf meest interessante op een rijtje.

De hoop dat er plantaardige extracten bestaan die net zo goed werken als anabole steroïden is net zo oud als, ehm, de anabole steroïden. Russische onderzoekers meldden bijvoorbeeld in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw dat in spinazieachtige planten stoffen zitten met een structuur die in de verte aan testosteron doet denken, en die in muizen en ratten spieren opbouwen.

Ecdysteroïden, heten die stoffen. Je vindt ze nog steeds in bodybuildingsupplementen, en volgens recente Amerikaanse en Duitse dierstudies werken die dingen nog echt ook. Ze maken botten, huid en spieren sterker. Een beetje sterker, moet je eigenlijk zeggen, want de anabole werking van ecdysteroïden komt in nieuwe studies niet in de buurt bij die van de echte anabole steroïden.

Toch hebben supplementenmakers de hoop niet opgegeven dat er in planten stoffen zitten die spieren opbouwen. In dit artikel zetten we de meest interessante voor je op een rijtje. We beginnen met eentje waarvan de werking tamelijk goed is onderbouwd.

1 Fenugreek
Extracten van het plantje fenugreek, of op z'n Nederlands: fenegriek, verhogen volgens fabrikanten de testosteronspiegel, maar toen Australische onderzoekers het fenegriekextract Testofen aan mannen gaven, zagen ze daarvan helemaal niks terug. Maar die mannen kregen wel meer zin in seks.

Hoe dat kan? De onderzoekers snappen het niet.

Nog zoiets raars ontdekten onderzoekers van de University of Mary Hardin-Baylor, toen die een paar jaar geleden bodybuilders elke dag 500 milligram van het fenegriekextract Torabolic lieten slikken. Van effect op de testosteronspiegel was geen sprake, maar de mannen werden wel een beetje gespierder en slanker. Gedurende de twee maanden dat het experiment duurde wonnen ze twee kilo's vetvrije massa en verloren ze ongeveer evenveel lichaamsvet.

Een theorie is dat fenegriek de werking van insuline in spiercellen versterkt. Om diezelfde reden werkt creatine beter als je er ook fenegriek bij inneemt.

Fenegriek is volgens Amerikaanse supplementenonderzoekers een alternatief voor glucose. Spiercellen nemen creatine beter op in combinatie met enkele tientallen grammen snel opneembare koolhydraten die de insulinespiegel verhogen, maar volgens een artikel dat verscheen in de Journal of Sports Science and Medicine werkt een gram fenegriekextract net zo goed als zeventig gram glucose. En dat is interessant voor sporters die liever niet teveel snel opneembare koolhydraten gebruiken.

Als je fenegriek gebruikt moet je er wel rekening mee houden dat je huid, je zweet en je vieze kleren er waarschijnlijk sterk naar gaan ruiken. Als jij en je omgeving niet tegen de lucht van fenegriek kunnen, dan kun je misschien kiezen voor een andere supplement. Zoals...

2 Sulforaphane
Als je vaak spruiten, broccoli en andere koolgroenten eet, circuleert er minder estradiol in je bloed en heb je minder kans op kanker. Dat komt vooral door het stofje sulforaphane, een bestanddeel van koolgroenten.

Datzelfde sulforaphane is ook razend interessant voor bodybuilders, ontdekten onderzoekers van de Second University of Naples toen ze proeven deden met stamcellen uit spierweefsel. Stelden ze die cellen bloot aan sulforaphane, dan ontwikkelden ze zich versneld tot spiercellen, en niet tot vetcellen.

Het effect is zo sterk, dat de Italianen vermoeden dat mensen die veel koolgroenten eten hun spierweefsel versterken. Dezelfde geluiden komen uit Duitsland, waar onderzoekers van de University of Bonn ontdekten dat sulforaphane in spiercellen het katabole eiwit myostatin uitschakelt.

'Deze stof zou nog wel eens nuttig kunnen zijn in de veeteelt', schrijven de Duisters. 'Sulforaphane werkt misschien anabool, en kan landbouwdieren meer spiervlees laten aanzetten. Bovendien is deze stof misschien interessant voor medische toepassingen in mensen met spierzwakte.'

Sulforaphane is als supplement verkrijgbaar.

3 28-Homobrassinolide
Brassinosteroïden zijn voor planten wat groeihormoon voor mensen is. Het is actief op plekken waar weefsels snel groeien. Je vindt brassinosteroïden in peulvruchten, noten en kiemilligramroenten als taugĂ©. In China, India en Rusland gebruiken boeren synthetische brassinosteroïden als een soort kunstmest, nadat onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat brassinosteroïden niet gevaarlijk voor mensen zijn.

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat brassinosteroïden gezond zijn, en sommige brassinosteroïden zelfs anabool. Volgens dierstudies die zijn uitgevoerd door Rutgers University is vooral 28-homobrassinolide interessant. Ratten worden sterker als ze die stof toegediend krijgen, en maken meer snelle spiervezels aan.

Datzelfde 28-homobrassinolide kan in proefdieren de concentratie testosteron verdrievoudigen. Het humane equivalent van de dosis die daarvoor nodig is ligt ergens tussen de 3 en 6 milligram. Of die dosis ook veilig is? We hebben geen flauw idee.

In een kilo groenten kan 0,1 milligram brassinosteroïden zitten.

4 Ursolic acid
Ursolic acid, een stof die van nature voorkomt in de schil van appels, is een bescheiden hit in sportsupplementenland. Dat is dankzij een onderzoek van de University of Iowa naar natuurlijke stoffen die kunnen dienen als spierversterkend medicijn.

Ursolic acid schakelt spierafbrekende genen in spiercellen uit, schakelt het gen voor IGF-1 aan, laat spierweefsel groeien en de spierkracht toenemen, en vermindert ook nog de eens omvang van de vetweefsels. In ratten, welteverstaan. Doet ursolic acid dat ook in mensen? Dat weten we niet.

De ontdekkers van de bijzondere eigenschappen van ursolic acid hebben er echter wel vertrouwen in. Ze hebben het bedrijfje Emmyon opgericht, dat ursolic acid verder moet ontwikkelen tot een medicijn. De onderzoekers hebben ook al patenten op hun naam staan voor het gebruik van ursolic acid als spierversterker. Als ze willen, kunnen ze elk moment een einde maken aan het gebruik van ursolic acid als supplement.

Als je nieuwsgierig bent of ursolic acid bij jou iets doet, wacht dan niet te lang met bestellen...

5 Curcumine
Curcumine is het belangrijkste bestanddeel van kerrie. Kerrie is een mengsel van kruiden, en de belangrijkste daarvan is de geelwortel of kurkuma. Kurkuma bestaat weer voor een belangrijk deel uit curcumine. In culturen waar mensen veel curcumine eten komen kanker en dementie minder vaak voor, en dus bestuderen onderzoekers wereldwijd curcumine in de hoop dat ze een antiverouderingsmedicijn in handen hebben. En dat zou best wel eens kunnen.

Ook in spieren heeft curcumine positieve effecten. Curcumin is een sterk antikatabool. Uit dierstudies kun je afleiden dat je na intensieve workouts minder spierpijn hebt en sneller herstelt als je dagelijks enkele honderden microgrammen curcumine binnenkrijgt.

Twee groepen krachtsporters voor wie curcumine extra interessant is, zijn sporters die na een periode van rust of ziekte weer onder het ijzer gaan, en bodybuilders die veel eiwitten binnenkrijgen. Bij de eerste groep versnelt curcumine volgens dierstudies de terugkeer van verloren spiermassa, bij de tweede groep remt het de omzetting van aminozuren in glucose.

6 Pedalium murex
Sinds overheden zich hebben gerealiseerd dat er in veel 'designersupplementen' anabole steroïden zaten, heeft de ene producent na de andere de productie van die dingen gestaakt. Daarvoor in de plaats kwamen supplementen met extracten van kruiden, die op een min of meer natuurlijke manier de productie van testosteron zouden moeten verhogen.

Hoewel sommige van die testosteronboosters het behoorlijk goed doen, zijn er bijna geen producten waarvan studies aantonen dat je er ook meer spiermassa door aanzet.

Een uitzondering op die regel is de klimplant Paederia foetida. Genezers in India geven die plant aan oudere mannen met weinig energie, afnemende spierkracht en weinig zin in seks. Onderzoekers van de Hari Singh Gour University ontdekten dat toediening van Paederia foetida aan ratten de testosteronspiegel in een maand zo ongeveer verdubbelt en het lichaamsgewicht met een kwart laat toenemen.

Paederia foetida is nog niet als supplement op de markt.

7 Holy Basil
In het Latijn heet Holy Basil Ocinum sanctum, en je kunt zonder moeite supplementen vinden waarin dat kruid is verwerkt. Je kunt het ook vinden in Surinaamse toko's. We zeggen meteen maar eerlijk dat we geen studies hebben waarin Holy Basil spiermassa vergroot. Maar we hebben wel dierstudies van Sharma University die vertellen dat Holy Basil een ongekend goede testosteronverhoger is.

In die studies kregen knaagdieren elke dag 2 gram verse Holy Basil, en daardoor nam hun testosteronspiegel in dertig dagen met minstens 500 procent toe. Dat zou toch effect op de spiermassa moeten hebben, zou je verwachten. Als je de dosis omrekent naar mensen, dan kom je op 30-50 gram verse bladeren per dag.

8 Cyanidine-3-Glucoside
Cyanidine-3-Glucoside is een flavonoid in kersen en blauwe bosbessen. Het Amerikaanse supplementenbedrijf Biotest brengt het op de markt als Indigo-3G. Voedingswetenschappers van het Amerikaanse landbouwministerie ontdekten een paar jaar geleden dat proefdieren die veel flavonoïden uit kersen en bessen binnenkrijgen vetmassa verliezen en een beetje spiermassa opbouwen.

Dat werkt eigenlijk alleen bij een dieet met weinig vet, maar met veel koolhydraten. Waarschijnlijk verbeteren flavonoïden in kersen en bosbessen de werking van insuline in spiercellen. Of dat ook in mensen gebeurt weten we niet zeker, maar op de boards zijn veel gebruikers voorzichtig positief over Indigo-3G.

9 Hesperedine
Hesperedine zit in citrusvruchten, maar is ook verkrijgbaar in synthetische vorm. Het zit wel eens in cosmetica en afslanksupplementen. Supplementen met hesperedine die spieren moeten opbouwen kennen we niet, maar ze zouden er wel eens kunnen komen. Zeker nu Koreaanse onderzoekers in de British Journal of Pharmacology een dierstudie hebben gepubliceerd waarin hesperedine het herstel van beschadigd spierweefsel versnelt.

De verbinding laat spiercellen beter luisteren naar hun eigen anabole signaalmoleculen, en dwingt stamcellen om zich via hetzelfde mechanisme te ontwikkelen tot een volwaardige spiercel. De manier waarop hesperedine werkt doet vermoeden dat de stof misschien goed werkt in combinatie met sulforaphane.

10 8-Prenylnaringenine
Vrouwelijke krachtsporters die dagelijks 15 tot 30 milligram 8-prenylnaringenine binnenkrijgen bouwen misschien waarschijnlijk makkelijker spiermassa op. Dat suggereert een dierstudie die Japanse onderzoekers hebben gepubliceerd in PLoS One.

De onderzoekers verlamden spiergroepen in de ratten, zodat die werden afgebroken door het lichaam. Vervolgens dienden ze 8-prenylnaringenine toe, een verbinding die van nature in hop voorkomt, en zagen dat daardoor de afbraak van het spierweefsel vertraagde. 8-Prenylnaringenine is dus een antikatabool.

Mannen kunnen beter geen hoge concentraties 8-prenylnaringenine gebruiken. Het is een volwaardig oestrogeen. Het zit niet voor niets in supplementen die vrouwen aan steviger borsten moeten helpen...

11 Bitter Melon
Onderzoekers testten de effectiviteit van anabole steroïden in de jaren vijftig en zestig met een nauwkeurig standaardmethode, waarbij ratten anabolen krijgen en onderzoekers vervolgens meten hoeveel de prostaat is gegroeid en hoeveel zwaarder de kringspier is geworden. Het ene effect staat voor de vermannelijkende effecten van het anabole steroid, het andere voor het anabole.

Toen Indiase onderzoekers een extract van de plant Bitter Melon of Momordica charantia uittestten op die manier, ontdekten ze dat het extract een spieropbouwende werking heeft. Andere dierstudies hebben aangetoond dat Bitter Melon de opname van voedingsstoffen door spiercellen verbetert, en er voor zorgt dat de vetcellen niet meer kunnen groeien. Een probleem met die studies is wel dat de effectieve doseringen, omgerekend naar mensen, erg hoog zijn.

Supplementenmakers zijn meestal voorzichtig met de hoeveelheid Bitter Melon die ze in hun producten stoppen. Onveilige supplementen met Bitter Melon kennen we niet. Maar werken die supplementen net zo goed als in de dierstudies? Ook dat weten we niet.

Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1482-8; Phytother Res. 2011 Feb 10. doi: 10.1002/ptr.3360. [Epub ahead of print]; J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 27;7:34; JSSM (2011) 10, 254-260; Age (Dordr). 2012 Apr;34(2):281-93; Epigenetics. 2012 Oct 23;7(12). [Epub ahead of print]; FASEB J. 2011 Oct;25(10):3708-19; Reprod Sci. 2012 Sep 25. [Epub ahead of print; Cell Metab. 2011 Jun 8;13(6):627-38; PLoS One. 2012;7(6):e39332; Am J Physiol. 1999 Aug;277(2 Pt 1):C320-9; J Nutr Biochem. 2012 Mar;23(3):245-51; Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16;388(2):377-82; JMH Vol. 9, No. 4, pp. 268-76, December 2012; Int J Ayurveda Res. 2010 Oct-Dec; 1(4): 208-10; J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3970-6; Br J Pharmacol. 2011 Jun;163(3):598-608; PLoS One. 2012;7(9):e45048; J Ethnopharmacol. 1998 May;61(1):9-16; J Nutr. 2003 Apr;133(4):1088-93.

Sport & Fitness, april 2013.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.