Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-8-2019

Plant Research International gaat samenwerken met Dow Chemicals

Het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International is nu officieel ook een farmaceutisch onderzoeksbedrijf. Samen met het vijftigduizend werknemers tellende Dow Chemicals gaan onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut werken aan manieren om planten eiwitten te laten produceren die van nature in mensen voorkomen, en gebruikt kunnen worden als medicijn.

De afdeling waar de Wageningers mee gaan samenwerken is Dow Plant-Based Biopharmaceuticals. Die divisie van de Amerikaanse chemiereus heeft voor een aantal farmaceuten een productietechnologieen in ontwikkeling voor de plantaardige productie van medicijnen. Een daarvan is Factor VIII, een eiwit dat ontbreekt in het bloed van mensen met hemofilie.

Het grote probleem met de eiwitten uit genetisch gemodificeerde planten zit hem in de suikerketens die eraan hangen. Die zijn vaak anders dan bij mensen, waardoor het lichaam ze als 'vreemd' herkent. De medicijnen werken daardoor niet goed, of veroorzaken allergische reacties. Daarom moeten farmaceuten die suikerketens na winning van de eiwitten nog in kostbare chemische processen veranderen, maar Dow denkt dat het anders kan.

In de nazomer van dit jaar verwierf Dow een aantal Japanse patenten die beschrijven hoe plantenwetenschappers het probleem met de lastige suikerketens in grote lijnen kunnen oplossen. Hoe dat precies gaat, moet duidelijk worden in de samenwerking met Plant Research International. De Wageningers staan bekend om hun kennis over stofwisselingsroutes in planten, en het meten en identificeren van eiwitten die in planten ontstaan.

Het samenwerkingsverband met Plant Research International staat niet op zichzelf. Sinds enkele jaren werkt Dow al nauw samen met in Californie gevestigde Epicyte, een bedrijf dat zich toelegt op de productie door planten van menselijke antistoffen tegen infectieziekten als herpes en HIV.

Weekblad voor Wageningen UR, 21 november 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.