Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-9-2019

Pinbende actief in Wageningse regio

In Wageningen en omgeving opereert een bende die pinautomaten saboteert. Door de pinbende 'aangepaste' automaten registreren de gegevens van de gebruikers, waarmee de bendeleden naderhand de rekeningen van de automatengebruikers kunnen leegplunderen.

"Als je pint, doe dan net zoals je op school proefwerken maakte", adviseert de Wageningse politiewoordvoerder Harry Munniksma. "Houd je ene hand boven de andere als je je code intikt."

De bende monteert cameraatjes boven de automaten die het intikken van de codes registreren. In Barneveld werd bovendien een nieuw front op de pinautomaat gemonteerd, met daarin geavanceerde apparatuur die een kopie van de pas maakt.

Op de Stationsstraat in Wageningen gebruikte een pinbende aan andere truc. Daar plaatsten bendeleden een mechaniekje in de invoergleuf. Automatengebruikers kregen daardoor na het pinnen hun pas niet terug en ontvingen geen geld. Liepen ze het bijbehorende filiaal binnen om hulp te vragen, dan plukten bendeleden de pas alsnog uit het apparaat en haalden daarna de rekening leeg.

Munniksma adviseert pasgebruikers alert te zijn. "Apparaten die er uitzien alsof ermee gerommeld is, en bijvoorbeeld beplakt zijn met stickers, kun je beter niet gebruiken. Je ziet ook vaak dat de bende alle automaten rondom het gesaboteerde apparaat onklaar maakt. Zo dwingen ze gebruikers gebruik te maken van de omgebouwde automaat. In een omgeving waarin slechts automaat actief is, kun je dus beter niet pinnen."

Arrestaties zijn nog niet verricht. "De berichten komen nu uit heel Nederland", verzucht Munniksma.

Weekblad voor Wageningen UR, 20 augustus 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.