Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-3-2019

Pesticiden verpesten vruchtbaarheid

Mannen die zijn blootgesteld aan pesticiden hebben waarschijnlijk meer kans op onvruchtbaarheid dan normaal. Dat ontdekten epidemiologen van de Wageningse leerstoelgroep Gezondheidsleer, die echtparen bestudeerden die zich voor in vitro fertilisatie (IVF) hadden gemeld bij het Academisch Ziekenhuis Utrecht en het Rotterdamse Dijkzigt. Ze ontdekten dat beroepsmatige blootstelling aan bestrijdingsmiddelen bij mannen de kans op het slagen van IVF met 50 tot 75 procent vermindert.

In het geijkte onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid wordt vooral gekeken naar hormoonspiegels of de fysieke kenmerken van de zaadcellen, zoals hun beweeglijkheid en vorm. De Wageningers keken echter naar het al of niet zwanger worden.

Het onderzoek heeft zijn beperkingen, erkent onderzoeker Dick Heederik. "We hebben hier waarschijnlijk te maken met een groep mannen die al verminderd vruchtbaar is, en door blootstelling aan pesticiden als het ware nog een duwtje in de verkeerde richting heeft gekregen. Goed, we hebben het over enkele tientallen mannen. Maar die zijn goed voor zo'n tweehonderd pogingen tot bevruchting."

Drs Corinne Verkleij van het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen zegt dat het college het onderzoeksrapport inmiddels heeft opgevraagd en er met interesse naar zal kijken. "Maar het is erg moeilijk om epidemiologisch onderzoek als dit terug te brengen naar de uiteindelijke veroorzakers", zegt ze.

Heederik begrijpt de voorzichtigheid van Verkleij. "We kunnen inderdaad niet aangeven welk middel of welke combinatie van middelen verantwoordelijk is voor de dalende vruchtbaarheid. Maar dat mag geen argument zijn om de dingen op hun beloop te laten."

Weekblad voor Wageningen UR, augustus 1999.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.