Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-9-2019

Langere houdbaarheid peren door koolzuurgas blijft raadsel

"Op het lijstje van mogelijke verklaringen hebben we er eentje kunnen doorstrepen", zegt groepshoofd dr Herman Peppelenbos van het Wageningse onderzoeksinstituut ATO. "Zo moet je deze publicatie zien." In de Journal of Experimental Botany beschrijft zijn onderzoeksteam dat ze beter hebben leren begrijpen hoe koolzuurgas de levensduur van peren verlengt.

Het plantaardige verouderingshormoon ethyleen is een belangrijke sleutel in processen die fruit als appels en peren conserveren. Lange tijd dachten onderzoekers dat een atmosfeer van kooldioxide fruit langer goed kon houden doordat koolzuurgas ethyleen verdringt van de eiwitten waaraan ethyleen zich moet vastmaken om effect te hebben. Of dat zo is, hebben onderzoekers om technische redenen nooit kunnen aantonen.

Maar de theorie klopt niet, hebben onderzoekers Hans de Wild en Els Otma nu ontdekt. Dat maken ze op uit proeven met een nieuw conserveringsmiddel, 1-MCP, dat binnenkort op de markt komt en waarnaar ATO uitgebreid onderzoek heeft gedaan.

"Van 1-MCP weten we zeker dat het de receptoren voor ethyleen blokkeert", zegt Peppelenbos. "Als je appels of peren er een tijd aan blootstelt zijn alle receptoren verzadigd. Maar als je dat fruit daarna bewaart in koolzuur, zie je dat de houdbaarheid nog verder wordt verlengd. Koolzuur werkt dus anders dan we dachten."

De onderzoekers hebben een vermoeden over de richting waarin ze het moeten zoeken. Ze denken dat koolzuur een paar enzymen remt waarmee appels en peren het verouderingshormoon aanmaken.

Weekblad voor Wageningen UR, 22 mei 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.