Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 5-5-2019

Peptiden kunnen conserveermiddelen vervangen

Eiwitfragmenten kunnen dienen als conserveringsmiddel voor voedingsmiddelen. De eiwitstukjes remmen een enzym dat de smaak van legio voedingsmiddelen bederft. Dat ontdekten onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut ATO.

De onderzoekers verzamelden alle eiwitfragmenten die ontstonden als enzymen melkeiwitten in stukjes knipten. Daarna keken ze wat voor invloed die peptiden hadden op de werking van het enzym lipoxygenase. Lipoxygenase maakt vetten ranzig en bederft daardoor de smaak van voedingsmiddelen. De remmende werking van sommige stukjes eiwit was zo sterk dat je ze 'conserveringsmiddel' kunt noemen.

Dr. Harry Wichers, die als senior-onderzoeker bij de zoektocht naar conserverend melkeiwit was betrokken, gelooft dat conserveringsmiddelen op basis van peptiden toekomst hebben. "Bestaande middelen als sulfiet en EDTA hebben zo hun nadelen", zegt hij. "Van sulfiet krijgen sommige mensen hoofdpijn en EDTA vermindert de opname van calcium en ijzer uit voedsel. Onze conserverende eiwitfragmenten hebben die nadelen niet. Ze zijn consumentvriendelijker."

Op basis van het ATO-onderzoek beginnen ATO, Wageningen Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen aan een verdere speurtocht naar conserverende eiwitfragmenten. De universiteiten zoeken daarvoor nog twee aio's. De aio's gaan peptiden maken die beter werken dan de fragmenten die de ATO-onderzoekers hebben gevonden.

"Als we eenmaal een paar krachtig werkende eiwitfragmenten hebben gevonden," vertelt Wichers, "gaan we kijken welke productiegewassen de stukjes eiwit aanmaken. Dan kunnen we ze winnen."

Het ministerie van Economische Zaken steekt ongeveer een miljoen gulden in het onderzoek. Dat gebeurt in het kader van het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma. Dat is bedoeld om aan universiteiten en andere non-profitinstellingen technologisch en innoverend onderzoek te bevorderen, waarvan het ministerie verwacht dat het een positief effect op de economie zal hebben.

Weekblad voor Wageningen UR, 8 maart 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.