Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-7-2019

Peer met meer vitamine C blijft langer goed

Vitamine C speelt een sleutelrol bij het ontstaan van bruine plekken in peren. De plekken ontstaan als de vitamine C-concentratie in de peer te laag wordt. Dat ontdekte dr Rob Henk Veltman van Wageningse onderzoeksinstituut ATO.

In de bruine plekken plakt het enzym tyrosinase stoffen in de peer aan elkaar tot complexe pigmenten, die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring en het smaakbederf. Bij gezonde peren zit dat enzym opgesloten in kleine celblaasjes. Is de concentratie vitamine C te laag, dan vallen de wanden van de blaasjes uit elkaar.

Veltman ontdekte verder dat de concentratie van de beschermende vitamine sneller verminderde naarmate de hoeveelheid koolzuurgas in de omgeving van de peren hoger was. Toch was zo'n atmosfeer niet voldoende om bruine plekken te veroorzaken: dat gebeurde pas als de zuurstofconcentratie zakte. Waarschijnlijk stoppen de cellen van de peer dan met het maken van eiwitten die de vitamine helpen bij de verdediging van de celblaasjes.

Rob Henk Veltman promoveerde op 14 mei bij prof. Linus van der Plas, hoogleraar in de plantenfysiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 16 mei 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.