Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-4-2019

Peentjes en tomatensap maken je aantrekkelijker

Het bruinen van je huid door UV-licht maakt je niet aantrekkelijker, maar een voedingspatroon met veel tomaten, wortels en mandarijnen wel. Tot die conclusie komen Schotse psychologen, verbonden aan de University of St. Andrews, in een studie die is verschenen in Evolution and Human Behavior.

Tomaten, wortels en mandarijnen zitten stampvol carotenoiden zoals betacaroteen, alphacaroteen, lycopeen en luteine. Deze maken je huid geelbruin. De onderzoekers ontdekten dat we mensen mooier vinden naarmate hun huid sterker door carotenoiden is gekleurd. De verkleuring door UV-licht maakt mensen niet mooier, maar trouwens ook niet lelijker.

Opmerkelijk is dat niet alleen blanke mensen andere blanken met een carotenoidekleurtje aantrekkelijker vinden, maar dat hetzelfde gebeurt met gekleurde mensen. De psychologen ondervroegen ook donkere Zuid-Afrikanen, en ontdekten dat die andere donkere mensen mooier vonden naarmate hun huid meer was verkleurd door carotenoiden.

De beste bronnen van carotenoïden in het Nederlandse dieet zijn tomatensap en tomatenpuree, gekookte wortels en - hoe kan het ook anders? - supplementen met carotenoiden.

Sport & Fitness, mei 2011.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.