Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-5-2019

Beetje meer orde in de pectinechaos

"We snappen nog steeds niet helemaal hoe pectines in elkaar zitten. Maar we hebben nu wel een krachtiger verrekijker om ernaar te kijken." Zo typeert dr. Henk Schols van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie van Wageningen Universiteit de nieuwe statistische onderzoeksmethode van dr. Piet Daas voor de studie van pectines.

De voedingsindustrie maakt pectines van schillen van appels en citrusvruchten, en gebruikt ze als bind- en geleermiddelen. De Wageningse leerstoelgroep Levensmiddelenchemie doet al jaren onderzoek naar pectines.

Pectines zijn lange ketens van een suiker waaraan methylgroepen vastzitten. Het aantal en de plaats van die groepen bepaalt voor een belangrijk deel waarvoor de industrie de pectines kan gebruiken. Het is onderzoekers nog steeds niet helemaal duidelijk wat voor systeem er in de verdeling van methylgroepen zit.

Onderzoeker Daas liet een enzym de pectines in stukjes knippen op de plekken waar geen methylgroep zat. Daarna analyseerde hij de ontstane stukjes pectine met nieuwe statistische technieken.

Zo ontdekte Daas dat er in de pectineketens hele stukken voorkomen waaraan geen methylgroepen vastzitten. Die stukken bleken voor een groot deel de eigenschappen van de pectine te bepalen, en dus ook hun mogelijke toepassingen door de industrie.

Weekblad voor Wageningen UR, 15 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.