Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 6-9-2019

Pectineaardappel heeft rimpels

Een promovendus van de leerstoelgroep Plantenveredeling van Wageningen Universiteit is erin geslaagd een aardappel te maken die voor de levensmiddelenindustrie interessante grondstoffen produceert. De aardappel produceert pectines waarvan fabrikanten verdikkingsmiddelen kunnen maken. De aardappel ziet er echter anders uit dan je van aardappels gewend bent.

"Bij de productie van aardappelzetmeel blijven de celwanden als restmateriaal over', vertelt ir Ronald Oomen. 'Die bevatten pectines. De levensmiddelenindustrie gebruikt pectines van citrusvruchten als verdikkingsmiddel, maar niet die van aardappels. De vertakte structuur van de aardappelpectines leent zich er niet voor. In mijn promotieonderzoek heb ik onderzocht of ik daar met genetische ingrepen iets aan kon veranderen."

Oomens onderzoek was fundamenteel. De onderzoeker was er niet op uit een aardappel te maken voor de markt. "De waarde van dit onderzoek is dat we hebben laten zien dat pectines belangrijk zijn voor de ontwikkeling van aardappels."

Pectines zijn complexe structuren van suikers. Een belangrijke bouwsteen van de pectines in aardappels is rhamnogalacturonaan. Op die bouwsteen heeft Oomen zich geconcentreerd. Uit het genoom van de schimmel Aspergillus niger haalde hij een gen en plakte dat in het erfelijk materiaal van de aardappel. Het gen laat de nieuwe aardappel een enzym aanmaken dat rhamnogalacturonaan in kleiner stukjes knipt.

"Het werkte wel", zegt Oomen. "Maar de gemodificeerde aardappel zag er niet meer uit als een normale aardappel. De buitenkant ging bijvoorbeeld extreem rimpelen. De structuurwijziging in de pectines was meer dan de aardappel kon hebben."

Oomen werkte samen met een andere onderzoeksgroep. Die maakte genetisch gemodificeerde aardappelen waarbij de nieuwe genen alleen de zijketens van het rhamnogalacturonaan afknipten. Die aardappels waren niet misvormd.

"Van de aardappelplanten die de andere groep heeft gemaakt is nog niet onderzocht of ze een toepassing kunnen hebben", aldus Oomen.

Ronald Oomen promoveert aan Wageningen Universiteit op 21 maart bij prof. Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling.

Weekblad voor Wageningen UR, 13 maart 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.