|
Opgepoetst | 24-10-2019 Patatmaker schilt aardappels te dik
De voedingsmiddelenindustrie gaat er prat op niks weg te gooien, en heeft de term 'afval' daarom vervangen door 'restproduct. Maar het kan allemaal nog zuiniger, volgens de Wageningse levensmiddelentechnoloog Derk Somsen in zijn proefschrift.
Somsen werkt op de R&D-afdeling van aardappelverwerkingsbedrijf Aviko. Op basis van de procesgegevens die hij tot zijn beschikking had, ontwikkelde hij een model waarmee bedrijven kunnen bepalen hoeveel eindproduct ze uit hun grondstoffen halen.
Toepassing van dat model op een willekeurige patatproducent maakt duidelijk dat de schilmethodiek efficenter kan. Bij de huidige manier van schillen verwijderen de machines meer aardappel dan schil, ontdekte Somsen. In het schilafval - pardon: in de schilreststroom - zit zes keer meer aardappel dan schil.
Derk Somsen promoveert op 31 maart aan Wageningen Universiteit bij prof. Ton Capelle, hoogleraar industrieel gebruik van landbouwgrondstoffen en prof. Hans Tramper, hoogleraar bioprocestechnologie.
Weekblad voor Wageningen UR, 22 januari 2004.
|