Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-7-2020

Ook dieren worden steeds dikker

Als je af en toe de TV aanhebt of een krant leest, dan kan het je niet zijn ontgaan dat deze planeet wordt geteisterd door een vetzuchtepidemie. Mensen worden steeds dikker. Vliegtuigmaatschappijen merken dat ze steeds meer brandstof nodig hebben, artsen krijgen zelfs kinderen met diabetes in hun praktijk en steeds vaker stuiten hulpverleners op mensen die zo dik zijn dat ze letterlijk hun huis niet meer uit kunnen. Onderzoekers van de University of Alabama hebben ontdekt dat niet alleen mensen steeds dikker worden, maar ook dieren in onze omgeving. Huisdieren, paarden, maar ook dieren in laboratoria en ratten in de stedelijke omgeving worden steeds dikker.

Volgens de onderzoekers suggereert hun onderzoek dat de vetzuchtepidemie niet wordt veroorzaakt doordat we teveel eten of te weinig bewegen, maar door iets anders.

"Dieren in een lab zitten in standaardkooien en krijgen standaardvoer", zegt onderzoeker Yann Klimentidis. "Dat is al een kwart eeuw niet veranderd. Als ook die dieren dikker worden, dan komt dat niet omdat ze teveel snoepen of teveel achter de computer zitten. Dan is er iets anders aan de hand."

Klimenditis vermoedt dat we steeds dikker worden omdat we ongemerkt industriele stoffen binnenkrijgen die ons metabolisme verstoren.

Sport & Fitness, augustus 2015.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.