Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-3-2021

De onbekende dikmakers in je koelkast

Dus jij vraagt je af waarom het je maar niet lukt om een 6-pack te kweken. Je vraagt je stiekem af of het komt omdat er dikmakende chemicaliën in het drinkwater zitten. Of omdat jij nu eenmaal genetisch bent geprogrammeerd voor een dikke laag isolatiemateriaal in je midsectie. Of omdat je allergisch bent voor...

Doe geen moeite. Wij, de kiene speurders van Ormea Afslankbulletin, hebben de veroorzakers van je probleem al gevonden. Ze bevinden zich in je koelkast, en je hebt ze zelf gekocht.


1 |
Vals beschuldigd

Chocolade, cake en taart zijn natuurlijk caloriebommetjes. Maar door studies weten we dat mensen die succesvol afvallen niet voedingsmiddelen gaan vermijden waaraan ze verslingerd zijn. Als ze houden van chocolade, Franse kaas of cake, dan blijven ze die gewoon eten. Maar ze eten ze wel minder vaak, en in kleinere porties.

Jezelf je favoriete voedingsmiddelen ontzeggen zorgt er alleen maar voor dat je een obsessie ontwikkelt, en eetaanvallen gaat krijgen. Op een zwak moment bezwijkt je zelfdiscipline en prop je jezelf vol met alles wat je maar in je mond kunt stoppen.

Als je van chocolade houdt, gun jezelf dan af en toe een stukje donkere chocolade na je maaltijd, niet meer, en misschien ook niet altijd. Zo train je je hersenen in een discipline die weinig mensen nog beheersen. En dat is matigheid.

Als je jezelf matigheid hebt geleerd, heb je waarschijnlijk nooit meer een dieet nodig. Kies als het even kan voor 'voedingszonden' met een sterke smaak. Donkere chocolade is beter dan melkchocolade, een sterk smakende Franse blauwschimmelkaas is beter dan roomzachte Nederlandse jonge kaas. Sterke smaken verzadigen beter. [Link]


2 |
Foute sapjes

Omdat je bent gehersenspoeld door de voedingsindustrie denk je dat vruchtensap minder calorieën bevat dan frisdrank. Dus niet.

In twee glazen sinaasappelsap zit 36 gram aan dikmakende suikers. Dat is ongeveer evenveel als in twee glazen frisdrank. Laat je niks wijsmaken, suikers maken je dik, en dat geldt helemaal voor suikers in vloeibare vorm. Die ontwijken het verzadigingsmechanisme en verminderen je natuurlijke hongergevoel niet. [Link] Beschouw vruchtensap als frisdrank. Vervang het door water of thee of, ook prima, het echte spul. Gewoon fruit dus.

Een echte sinaasappel bevat ongeveer de helft minder kilocalorieën dan twee glazen sap, maar verzadigt beter. Bovendien zitten veel van de gezonde verbindingen die sinaasappels gezond maken niet in sap.


3 |
Vers is beter

Vers fruit bevat weinig kilocalorieën, en dus is het prima dieetvoer. Voor gedroogd fruit gaat die vlieger niet op.

Kies voor vers fruit, niet voor gedroogd. Een handvol druiven levert je 60 kilocalorieën, een hand rozijnen toch al snel 250 kilocalorieën.


4 |
Kliekjes

Als je teveel eten klaarmaakt leidt dat twee keer tot overeten. De eerste keer dat je opschept, en de tweede keer als je de resten van je macaroni gorgonzola 'Eet ons, eet ons' hoort zingen in de koelkast.

Mensen die tussen de maaltijden door snacken, ontdekten Spaanse onderzoekers, hebben zeventig procent meer kans op ziekelijk overgewicht dan mensen die dat niet doen.

Bewaar je etensresten totdat je er weer een heuse maaltijd van kunt maken. En als je dat niet zitten, maak dan minder eten klaar. Of gooi je kliekjes weg. Het is niet goed voor de duurzaamheid, maar wel voor een goed doel.


5 |
Middernachtelijk gevaar

De aller- aller- aller- allerongezondste eetgewoonte die je maar kunt hebben is 's avonds of 's nachts eten. Zeker koolhydraatrijke voedingsmiddelen ontwrichten je hormoonhuishouding waardoor je overdag nog meer trek in eten krijgt en je lichaam makkelijker vetlagen opbouwt.

Nachtelijke schranspartijen en overgewicht gaan in de studies hand in hand. Toch zet de voedingsindustrie gedroogde noedels en andere snelle snacks in de markt die je 's avonds 'nog even snel' voor jezelf kunt klaarmaken.

Je kunt de kans op een nachtelijke eetlustaanval verminderen als je meer tijd uittrekt voor je avondmaaltijd. Je hersenen hebben tijd nodig om te beseffen dat je genoeg hebt gegeten. [Link] Een warme maaltijd die een half uur langer duurt dan een haastige maaltijd zorgt ervoor dat 's avonds het idee om te gaan eten zelfs niet meer in je opkomt.

En als je toch een keer bezwijkt, kun je de schade beperken door voedingsmiddelen te eten die geen koolhydraten bevatten, maar wel veel eiwit. Kipfilet of een steak, bijvoorbeeld. De hormonale dikmakende ontwrichting blijft dan achterwege.


6 |
Onzalig ontbijt

Ontbijten maakt slank. Als je zonder ontbijt de deur uitgaat ga je snacken, en de snacks die je koopt in een automaat of een benzinepomp bevatten fors meer kilocalorieën dan de boterhammen die je thuis smeert. Volgens een studie van de University of Massachusetts heb je vijf keer meer kans op overgewicht als je niet ontbijt.

Niet alle soorten ontbijt zijn even geschikt als wapen in de strijd voor een wasbordje. Volgens een onderzoek van de University of Nottingham kun je suikerzoete ontbijtcereals, ontbijtrepen en snelle drinkontbijten beter links laten liggen. Ze staan bol van de snel opneembare suikers.

Je kunt beter ontbijten met fruit, magere yoghurt en muesli. Dat zijn voedingsmiddelen met koolhydraten die langzaam in je bloed komen. Je verbrandt door zo'n ontbijt als je gaat bewegen of sporten meer vet.


7 |
Zout

Een heleboel levensmiddelen staan stijf van het zout. Brood, kaas, chips – zout zit overal in. Zelfs in olijven. Eet je honderd gram olijven, dan krijg je meteen 2 gram zout binnen.

Dagelijks zouden we maximaal 6 gram zout mogen eten, maar de gemiddelde Nederlander zit op het dubbele daarvan. In sommige diepvriespizza's zit 6 gram zout. Omdat zout vocht vasthoudt is de gemiddelde Nederlander misschien wel 2-3 kilo zwaarder dan eigenlijk zou moeten.

Dat extra vocht verhoogt de bloeddruk en daarmee de kans op een hart- of vaatziekte.


Ormea Afslankbulletin, mei 2012.Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.