Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-9-2019

Omgebouwde man krijgt betere bloedvaten

Als mannen van geslacht veranderen is dat goed voor hun hart- en bloedvaten. Dat ontdekte een team van Amsterdamse endocrinologen en Wageningse voedingswetenschappers in een onderzoek onder dertig man-naar-vrouw-transseksuelen.

De studiedeelnemers kregen vrouwelijke hormonen en medicijnen die de aanmaak van testosteron onderdrukten. Zoals de onderzoekers verwachtten, steeg de concentratie van het goede cholesterol HDL. Vrouwen hebben door hun hormonen een hogere HDL-spiegel waardoor de kans op een hartaanval afneemt.

Verrassend was dat de concentratie van het aminozuur homocysteine in het bloed van de transseksuelen fors daalde. Homocysteine is een waarschijnlijk schadelijke stof die vrijkomt bij de eiwitstofwisseling. Bij een te hoge hoeveelheid neemt de kans op hart- en vaatzieken toe.

'We weten dat vrouwen, die na de overgang kunstmatige, vrouwelijke hormonen krijgen, een lichte afname van het homocysteine hebben', zegt onderzoeker dr. Erik Giltay. 'Bij man-naar-vrouw-transseksuelen is die afname echter veel groter.'

Giltay vermoedt dat de verbetering van de homocysteinespiegel het gevolg is van de paar kilo spiermassa die de transseksuelen verliezen.

Geslachtsverandering heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid. De hoeveelheid triglyceriden in het bloed stijgt, net als de bloeddruk en de hoeveelheid vetweefsel.

[Meer]

Volkskrant, 17 mei 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.