Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-6-2020

Olijfolie houdt oude spiercellen sterk

Een dieet met veel gezonde vetzuren en zo min mogelijk ongezonde vetzuren is niet alleen beter voor hart en bloedvaten, maar houdt ook spieren sterk als je een dagje ouder wordt. Dat blijkt uit een dierstudie die Franse voedingswetenschappers van het onderzoeksinstituut INRA hebben gepubliceerd in Clinical Nutrition. In dat onderzoek experimenteerden de Fransen met bejaarde labratten van 2 jaar oud.

De onderzoekers gaven de ene groep ratten voer met het verzadigde vetzuur palmitaat. Dat zit vooral in kant-en-klare voedingsmiddelen, junkfood, maar ook in dierlijke producten als vet vlees en volle zuivel. De andere groep ratten kreeg voer met olijfolie.

Toen de onderzoekers na 16 weken spiercellen van de ratten in reageerbuizen onderzochten, zagen ze dat die beter op groeiprikkels reageerden als de dieren olijfolie door hun voer hadden gekregen. Oudere spiercellen verliezen een deel van hun vermogen om op groeiprikkels te reageren doordat ze meer ontstekingsfactoren aanmaken. Verzadigde vetten stimuleren dat proces kennelijk, maar de vetzuren in olijfolie remmen het af.

Sport & Fitness, 1 april 2012.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.