Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-1-2020

Oligosachariden verbeteren flesvoeding

Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek dan kinderen die met flesvoeding worden grootgebracht. Een Wageningse promovenda heeft voor flesvoedingfabrikant Numico onderzoek gedaan naar een mengsel van onverteerbare suikers, dat de kloof tussen flesvoeding en moedermelk moet verkleinen.

De toevoeging die drs Astrid Bakker-Zierikzee heeft bestudeerd is een mengsel van onverteerbare suikerketens die biochemici oligosachariden noemen. Oligosachariden zitten van nature in moedermelk, en onderzoekers denken dat die voor een deel het beschermende effect van moedermelk veroorzaken.

"In moedermelk zitten zo'n honderd verschillende soorten oligosachariden", zegt ex-aio Bakker-Zierikzee. "In de standaard flessenmelk vind je die niet. We denken dat de suikerketens belangrijk zijn omdat de ze in de darm een voedingsbodem zijn voor goedaardige bacterien. Het mengsel dat ik heb onderzocht lijkt op de suikerketens die je van nature vindt in moedermelk."

De aio gaf moeders met pasgeboren baby's gewone flessenmelk of melk waaraan de oligosachariden waren toegevoegd. De eerste zestien weken na de geboorte van de baby's onderzocht de aio de ontlasting van de kinderen. Ze onderzocht ook de ontlasting van kinderen die moedermelk hadden gekregen.

Wat betreft het aantal goedaardige bacterien doen de suikerketens goed hun werk, blijkt uit de onderzoeksresultaten. "Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen wordt de darmflora gedomineerd door bifidobacterien en lactobacillen. Bij zuigelingen die het met flessenmelk moeten doen, blijft de toename van die bacterien achter. We zagen bij de baby's die de onverteerbare suikerketens kregen dat het aantal en de activiteit van die goedaardige bacterien aardig in de buurt komen van die bij borstgevoede kinderen."

Een duidelijke trend vond Bakker-Zierikzee toen ze keek naar de concentratie van de afweerstof Immunoglobuline A (IgA) in de ontlasting. In de darmen hecht IgA zich aan ziekteverwekkers en voorkomt zo dat die door de slijmvliezen het lichaam in kunnen komen.

"Hoe meer IgA je hebt, hoe beter", zegt de promovenda. "Baby's die borstvoeding kregen, hadden meer IgA in de ontlasting dan baby's die flesvoeding kregen. De baby's die flesvoeding met de mix van twee soorten oligosachariden kregen, zaten daar tussenin."

Hard bewijs voor de werking van de suikerketens heeft de aio niet geleverd, benadrukt ze. "Ik heb niet onderzocht of de kinderen ook daadwerkelijk minder vaak ziek waren. Onderzoek naar zulke harde klinische eindpunten zou de logische vervolgstap zijn voor dit project."

Astrid Bakker-Zierikzee betwijfelt of er ooit een flessenmelk zal komen die moedermelk evenaart. Daarvoor zit moedermelk te knap in elkaar. "Moeders reageren bijvoorbeeld op prikkels uit hun omgeving. Komen ze in contact met een ziektekiem, dan maken ze in hun moedermelk immunoglobulines aan die daartegen beschermen. Als fabrikant zal het moeilijk zijn om een product op de markt kunnen brengen dat dat ook kan."

Het mengsel van suikerketens dat Bakker-Zierikzee onderzocht is al op de markt. Numico, dat meebetaalde aan de promotie van de onderzoeker, voegt het toe aan zijn Omneo en sinds kort ook aan Nutrilon I.

Astrid Bakker-Zierikzee promoveert op 19 januari aan Wageningen Universiteit bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid, en prof. Jacques Bindels, hoogleraar Voeding tijdens groei en ontwikkeling.

Weekblad voor Wageningen UR, 13 januari 2005.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.